Wat is een speed pedelec?
In dit artikel gaan we het hebben over wat een speed pedelec is. Een speed pedelec, ook wel speedbike of snelle elektrische fiets genoemd, is een soort fiets waarbij de fietser wordt ondersteund door een krachtige elektrische motor. Dit zorgt ervoor dat de fietser makkelijker en sneller kan fietsen, vooral op heuvelachtig terrein of als ze tegen de wind in moeten fietsen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op wat een speed pedelec precies is, wat de verschillen zijn met een gewone elektrische fiets en wat de voordelen zijn van het gebruik van deze fiets.
Wat is een speed pedelec?
Een speed pedelec is een fiets die wordt ondersteund door een elektrische motor. In tegenstelling tot standaard elektrische fietsen, die een maximumsnelheid hebben van 25 km per uur, kunnen speed pedelecs snelheden bereiken tot wel 45 km per uur.
In de afgelopen jaren is de vraag naar speed pedelecs gestegen, omdat ze een duurzaam alternatief zijn voor de auto en ideaal zijn voor het dagelijks woon-werkverkeer. Bovendien kun je vaak een deel van de aankoopprijs van een speed pedelec terugverdienen door gebruik te maken van de fietsvergoeding van je werkgever. Dus een speed pedelec is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets
Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een gewone elektrische fiets en een speed pedelec. Zo is er het verschil in snelheid en de regels die van toepassing zijn op beide types fietsen.
Elektrische fiets
Een elektrische fiets kan een maximumsnelheid halen van 25 km per uur en vereist geen registratie, nummerplaat of verzekering. Het dragen van een helm is ook niet verplicht en er is geen minimumleeftijd voor het gebruik van deze fiets.
Een gewone elektrische fiets is dus een handige en duurzame manier om te fietsen zonder al te veel regels en verplichtingen.
Speed pedelec
In tegenstelling tot een gewone elektrische fiets, zijn er enkele speed pedelec regels waarmee je rekening moet houden. Wil je met dit type fiets de baan op, dan moet je de speed pedelec inschrijven bij de DIV en een nummerplaat aan je fiets bevestigen.
Je moet ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor je speed pedelec (minimum een rijbewijs van een bromfiets). Een speciale speed pedelec verzekering is niet verplicht, tenzij je fiets zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning boven de snelheid van 25 km per uur. In dat geval is een BA-verzekering bromfiets vereist. Het is wel verplicht om een speed pedelec helm te dragen tijdens het rijden op een speed pedelec en is er een minimumleeftijd van 16 jaar.
Dit zijn regels die specifiek van toepassing zijn op speed pedelecs en niet op gewone elektrische fietsen.
Hoe herken je een speed pedelec?
Een speed pedelec is gemakkelijk te herkennen aan verschillende kenmerken. Zo is de fiets altijd voorzien van een verplichte achteruitkijkspiegel en een nummerplaat. Ook is een speed pedelec uitgerust met een claxon (toeter) waarmee de bestuurder andere weggebruikers kan waarschuwen of hun aandacht kan vragen. Dit kan handig zijn omdat de snelheid een stuk hoger ligt dan bij een gewone e-bike, en je dus veel sneller de voorliggende fietser nadert. Het geluid van een gewone fietsbel is vaak niet krachtig genoeg.
Voordelen van een speed pedelec
Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het fietsen met een speed pedelec. Wij zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje:
- Een speed pedelec is een milieuvriendelijke en duurzame manier van transport, omdat het op elektriciteit werkt in plaats van op brandstof.
- Het biedt een snelle en efficiënte manier van reizen. Door de ondersteuning kom je niet bezweet toe op de bestemming.
- Fietsen met een speed pedelec is gezond. Het versterkt de spieren en het heeft een positief effect op hart- en longfuncties. Bovendien is het goed om te ontspannen en helpt het tegen stress.
- De kost van de brandstof valt weg, en vaak krijg je als werknemer een fietsvergoeding voor jouw woon-werktraject. Deze vergoeding geldt voor het heen- en weer traject! Een fietsvergoeding is tot en met €0,25 cent per kilometer vrijgesteld van RSZ. Dat wil zeggen dat je met jouw fietsvergoeding (een deel van) de kost van jouw speed pedelec kan terugverdienen. Het is interessant om even na te gaan of je werkgever dit soort vergoeding aanbiedt en wat de voorwaarden zijn.
Bekende speed pedelec merken
Intussen zijn er heel wat bekende speed pedelec merken op de markt. Bij Cyclobility verdelen we de merken Stromer , Riese & Müller en Moustache . We kiezen steevast voor deze merken want ze staan garant voor een superieure kwaliteit en veiligheid.
Veelgestelde vragen
-
Ja, ook een tweedehands speed pedelec moet je opnieuw inschrijven bij de DIV. Vraag zeker naar het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest bij de verkoper van de fiets. Deze documenten heb je nodig om de tweedehands speed pedelec in te schrijven.
-
Je kunt de nummerplaat van je speed pedelec gratis afgeven in elk postkantoor. Je ontvangt dan een schrappingsattest waarop je kenteken staat en de afgiftedatum.