Direct naar
    Tips

    Hoe lang gaat een fietshelm mee?

    Een fietshelm is onontbeerlijk voor elke fietser. Veel mensen hebben er één liggen in de kast, maar wist je dat een helm ook een ‘houdbaarheidsdatum’ heeft? Een degelijke fietshelm gaat ongeveer drie tot vijf jaar mee. Hoe komt dat? En hoe kun je de levensduur van je fietshelm verlengen? Je leest er alles over in dit artikel.

    Levensduur van een fietshelm

    Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat een fietshelm tussen de drie tot vijf jaar mee gaat . Dit hangt natuurlijk af van verschillende factoren, zoals hoe vaak je de helm gebruikt en onder welke omstandigheden. Als je regelmatig fietst, blootgesteld aan de zon en het zweet, kan dit de levensduur van je helm beïnvloeden. 

    Het materiaal van de helm, zoals het EPS-schuim en de lijm die de verschillende onderdelen bij elkaar houden, begint na verloop van tijd te verouderen. Deze veroudering kan de beschermende werking van je helm verminderen. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de leeftijd van je helm en niet alleen te vertrouwen op het uiterlijk ervan. Een helm kan er namelijk nog prima uitzien, terwijl de interne bescherming niet meer optimaal is. Het is een goed idee om de productiedatum van je helm te controleren en vanaf die datum te rekenen, zodat je weet wanneer het tijd wordt om na te denken over vervanging voor jouw veiligheid.

    Wanneer moet je een fietshelm vervangen? 

    Het moment waarop je je fietshelm moet vervangen, kan afhangen van verschillende factoren. Allereerst, na een val of botsing waarbij je helm betrokken is, is het cruciaal om deze altijd te vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Impact kan interne beschadigingen veroorzaken die niet met het blote oog zichtbaar zijn, maar wel de beschermende functie ernstig verminderen. 

    Daarnaast is het verstandig je helm te vervangen als deze zichtbare tekenen van slijtage vertoont , zoals deuken, of barsten in de buitenschaal, of als het binnenmateriaal begint te verbrokkelen of zijn vorm verliest. 

    Ook als de helm meer dan drie tot vijf jaar oud is , is het tijd voor een nieuwe. Materialen verouderen, zelfs zonder intensief gebruik, waardoor de effectiviteit van de helm afneemt. 

    Ten slotte, als je merkt dat de pasvorm van je helm verandert of als de sluitingen, riempjes of andere verstelmechanismen niet meer goed functioneren , kan dit ook een teken zijn dat je helm aan vervanging toe is. Hierbij gaat het deels om comfort, maar ook om de veiligheid die een goed passende en functionerende helm biedt.

    Onderhoud van je fietshelm

    Je fietshelm goed onderhouden kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Begin met het vermijden van blootstelling aan extreme hitte en direct zonlicht wanneer je de helm niet gebruikt; UV-straling kan het materiaal van de helm aantasten en verzwakken. 

    Na gebruik in de regen of na een intensieve rit waarbij je veel gezweet hebt, is het belangrijk om je helm aan de lucht te laten drogen; berg hem nooit vochtig op om schimmelvorming te voorkomen. Voor het reinigen van de helm gebruik je een zachte, vochtige doek en vermijd je het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die de helm kunnen beschadigen. De pads aan de binnenkant, die zweet en vuil verzamelen, kunnen meestal worden verwijderd en met de hand gewassen worden in lauwwarm water met een mild wasmiddel. Laat de pads natuurlijk drogen voordat je ze weer in de helm plaatst. 

    Controleer ook regelmatig de staat van de riempjes en sluitingen; vervang deze indien ze tekenen van slijtage vertonen. Door deze eenvoudige onderhoudstips te volgen, houd je je helm schoon, in goede staat en klaar om je te beschermen op al je fietsavonturen.

    Oude fietshelm recycleren

    Je hebt net een nieuwe fietshelm gekocht , maar waar moet je dan naartoe met je oude exemplaar? Wel, ook een fietshelm is te recycleren. Een fietshelm bestaat weliswaar uit verschillende materialen die niet altijd gemakkelijk te scheiden zijn, zoals EPS (het schuimmateriaal binnenin), plastic voor de buitenschaal, en soms metaal voor de sluitingen. 

    Begin met het zorgvuldig uit elkaar halen van de helm, waarbij je de verschillende materialen scheidt. De plastic onderdelen kun je bij het plastic afval doen, mits jouw lokale afvalverwerkingssysteem dit toestaat. Het EPS-schuim, vaak bekend als piepschuim, kan apart worden ingeleverd bij specifieke inzamelpunten of containerparken, afhankelijk van de mogelijkheden in jouw regio. 

    Hoewel niet alle onderdelen van de helm even gemakkelijk te recyclen zijn, draagt elke inspanning bij aan een duurzamere en groenere wereld. 

    Wist je trouwens dat het dragen van een fietshelm verplicht is in België voor speed pedelec gebruikers? Het is niet verplicht om een fietshelm te dragen op een elektrische fiets die ondersteunt wordt tot 25km/h.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.