Direct naar
  Tips

  Alle speed pedelec regels op een rijtje

  Speed pedelecs zijn enorm populair in België. We zien ze steeds vaker opduiken in het straatbeeld. Een speed pedelec wordt wel eens in één adem genoemd met een e-bike, maar toch zijn er grote verschillen omtrent de regelgeving rond deze fietsen. Wij zetten de speed pedelec regels even op een rijtje.

  Wat is een speed pedelec?

  Voor we de speed pedelec regels overlopen is het belangrijk om te weten wat een speed pedelec juist is. Een speed pedelec wordt wel eens een snelle e-bike of high speedbike genoemd. Een speed pedelec haalt in vergelijking met een standaard elektrische fiets (snelheid tot 25 km per uur) een snelheid tot 45 km per uur met ondersteuning. Omdat een speed pedelec dergelijke snelheden haalt, heeft de overheid beslist dat ze onder de regelgeving van de bromfietsen vallen.

  Wil je meer weten over wat een speed pedelec precies is en hoe deze snelle e-bikes werken? Lees dan onze blog " wat is een speed pedelec ".

  Door de hoge snelheden die je kunt halen met een speed pedelec is deze uitermate geschikt voor dagelijks woon-werkverkeer, zeker als je dagelijks lange afstanden moet afleggen naar het werk. Een speed pedelec kopen ? Bij Cyclobility bieden we interessante fietsleningen aan tegen 0,0% rente.

  Simuleer een speed pedelec lening

  Je maandelijkse afbetaling

  • Maandelijkse afbetaling €${ result.monthly.toFixed(2) }
  • Rentevoet ${ result.interest }%
  • Looptijd ${ settings.months } maanden
  • Kredietbedrag €${ result.credit }
  • Totaal terug te betalen €${ result.total }

  Besparing dankzij tussenkomst Cyclobility €${ result.totalSave.toFixed(2) } *
  Start hier je aanvraag voor de goedkoopste fietslening

  Plan afspraak in winkel (*) besparing berekend op basis van huidige interestvoet van ${ (settings.jkp * 100).toFixed(2) }%. Enkel mogelijk om een lening af te sluiten indien de fiets in een Cyclobility winkel gekocht wordt en niet cummuleerbaar met andere acties.

  Waar mag je (niet) rijden met een speed pedelec?

  Als je een speed pedelec koopt, moet je de verkeersregels voor bromfietsen volgen. Je kunt in principe vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km per uur de fietspaden al dan niet te gebruiken.

  Op wegen waar de opgelegde snelheid hoger ligt dan 50 km per uur, zijn fietspaden in principe verplicht. De wegbeheerder kan de lokale verkeerssituatie wijzigen door middel van onderborden.

  Bestuurders van een speed pedelec moeten rekening houden met verkeersborden met het symbool van een bromfiets en de letter P (die staat voor speed pedelecs). Zo is er een onderbord dat zegt dat je verplicht bent om het fietspad te gebruiken, maar er is ook een onderbord dat aangeeft dat het verboden is om het fietspad te gebruiken.

  Verkeersborden die aangeven waar je mag rijden met een speed pedelec.

  Waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur of minder, mag u met de speed pedelec rijden op een fietspad dat aangeduid is door het verkeersbord D9 (fietspad naast voetpad, gescheiden door een witte doorlopende streep). Maar hier mag je met een speed pedelec op de baan rijden.

  Mag je overal 45 km per uur rijden?

  Je mag niet overal 45 km per uur rijden met een pedelec. De maximumsnelheidsregels zijn ook van toepassing op speed pedelecs. Op plaatsen met een maximumsnelheid van 30 km per uur of minder mag je dus ook niet sneller rijden dan deze opgelegde snelheidsgrens.

  In een fietsstraat mag je in principe andere fietsers voorbijsteken, al mag de maximumsnelheid van 30 km per uur hier ook niet overschreden worden.

  Verplichtingen met een speed pedelec

  Een speed pedelec leasen of kopen: de regels zijn duidelijk: je fiets moet aan een aantal zaken voldoen vooraleer je ermee de baan op kan. Hieronder een overzicht.

  Certificaat van overeenstemming (gelijkvormigheidsattest)

  Als je een speed pedelec koopt, dan heb je een gelijkvormigheidsattest nodig. Dit is een document van de fabrikant waarop het voertuigidentificatienummer staat samen met de precieze kenmerken van de fiets. Je hebt dit nodig om je speed pedelec in te schrijven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) en om later eventueel opnieuw te verkopen.

  Je hoeft dit document niet bij je te hebben als je aan het fietsen bent maar je bewaard dit best wel op een veilige plaats.

  Je gelijkvormigheidsattest verloren? Dan kun je een duplicaat aanvragen bij je verkoper. Hij of zij zal de fabrikant contacteren met de vraag om je een duplicaat te bezorgen.

  Rijbewijs

  Als je met een speed pedelec de baan op gaat, dan heb je een geldig rijbewijs nodig voor de speed pedelec . Dit mag een rijbewijs zijn van een bromfiets of een ander voertuig (met uitzondering van het rijbewijs G voor landbouwvoertuigen).

  Nummerplaat

  Een andere regel voor speed pedelecs is dat je een SP-nummerplaat nodig hebt. Deze nummerplaat ontvang je na inschrijving bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen. De afmeting van deze nummerplaat is ongeveer 10 op 12 centimeter.

  Fietshelm

  Ook het dragen van een goedgekeurde fietshelm is verplicht als je met een pedelec gaat fietsen. Deze speed pedelec helm moet het CE-label (conform EN1078) hebben en zorgt ervoor dat het achterhoofd en de slapen beschermd zijn.

  Verzekeringen

  Er is geen verplichte speed pedelec verzekering , tenzij de pedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning, dan is een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen verplicht.

  We kunnen het wel aanbevelen om een fietsverzekering te nemen voor je speed pedelec. Voor onze lease fietsen sluiten wij standaard een omnium verzekering af tegen schade en diefstal. Ook pechbijstand onderweg is hierin opgenomen. Daarnaast is ook een familiale verzekering zeker geen overbodige luxe.

  Beveiligingssystemen voor kinderen

  Het is verboden om kinderen die jonger dan 3 jaar zijn te vervoeren met een speed pedelec. Tussen de 3 en 8 jaar kan dit wel, mits je een geschikt beveiligingssysteem installeert. Het is belangrijk dat de voetjes van kinderen kunnen steunen. Net zoals de bestuurder moeten ook de kinderen op een speed pedelec een helm dragen.

  Verlichting

  Een speed pedelec moet uitgerust zijn met een voorlicht (dat automatisch wordt ingeschakeld bij het starten), een verklikkerlicht voor voorlicht, een achterlicht en stoplicht (om mensen te waarschuwen dat je aan het remmen bent). Daarnaast zijn ook reflectoren verplicht.

  Achteruitkijkspiegel

  In tegenstelling tot een gewone fiets, moet een speed pedelec uitgerust zijn met een achteruitkijkspiegel.

  Claxon

  Ook een toeter of claxon is verplicht op een speed pedelec. Meestal behoort dit tot de standaarduitrusting van de fiets. Bij een gewone fiets is een bel voldoende.

  Veelgestelde vragen over de regels van speed pedelecs

  Kan je geflitst worden met een speed pedelec?

  Jazeker, je kunt geflitst worden met een speed pedelec. Een speed pedelec behoort volgens de wegcode tot de categorie bromfietsen. Net zoals andere weggebruikers moeten speed pedelec bestuurders de zone 30 respecteren. Wie te snel rijdt, kan dus geflitst worden en een boete in de bus krijgen. Doordat de fiets uitgerust is met een nummerplaat, is het voertuig perfect identificeerbaar.

  Hoe oud moet je zijn om met een speed pedelec te rijden?

  De regels zijn duidelijk: je moet minstens 16 jaar oud zijn om met een speed pedelec te mogen rijden. Daarnaast moet je ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.