Direct naar
    Door vaak de fiets te gebruiken voor je woon-werkverkeer, krijg je een mooi maandelijks bedrag via de fietsvergoeding.
    Tips

    Welke speed pedelec helm moet je kopen? Ontdek het in deze ultieme koopgids!

    Een goede en vooral veilige fietshelm is essentieel als je op pad gaat met een speed pedelec. Maar welke speed pedelec helm moet je nu kopen? Wat zijn de verschillen tussen verschillende modellen? Deze gids loodst je door de keuzestress en helpt je om de juiste speed pedelec helm te vinden. We beginnen bij het begin en kaderen kort nog even wat een speed pedelec precies is.

    Wat is een speed pedelec?

    Een speed pedelec is een elektrische fiets die snelheden tot 45 km per uur kan halen met ondersteuning. Een standaard e-bike haalt maar een snelheid tot 25 km per uur.

    Het afgelopen decennia steeg de vraag naar speed pedelecs omdat ze een waardig en duurzaam alternatief zijn voor de wagen en uitermate geschikt zijn voor het dagelijks woon-werkverkeer. Bovendien kun je vaak een deel van de aankoopkost van een speed pedelec recuperen aan de hand van je fietsvergoeding die je krijgt via de werkgever. Een speed pedelec is dus goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

    Wat zegt de regelgeving in België over helmen?

    De speed pedelec regels in België zijn duidelijk: als je met een speed pedelec de baan op gaat, dan ben je verplicht om een goedgekeurde fietshelm te dragen als je gaat fietsen. Deze speed pedelec helm moet minimum een CE-label (conform EN1078) hebben en zorgt ervoor dat het achterhoofd en de slapen beschermd zijn. Zelfs als je een fietshelm aan hebt, kun je ernstige letsels oplopen als je betrokken bent bij een ongeval.

    Draag je geen speed pedelec helm tijdens het fietsen? Dan kun je een boete krijgen van €100.

    Ontdek hier al onze fietshelmen .

    Hoe herken je een speed pedelec helm?

    Een speed pedelec helm is steviger dan gewone fietshelmen. Daar is een heel simpele reden voor: met een speed pedelec verplaats je jezelf veel sneller in het verkeer (45 km/uur).

    We haalden het eerder al aan in dit artikel: een speed pedelec helm biedt meer bescherming en ondersteuning aan het achterhoofd en de slapen. Hierdoor is de vorm iets anders in vergelijking met klassieke fietshelmen.

    Welke speed pedelec helm moet je kiezen? Je moet rekening houden met verschillende aspecten. Vooral veiligheid vinden wij heel belangrijk.

    Vaak is een speed pedelec helm ook uitgerust met een vizier dat je omhoog en omlaag kunt doen. Zo heb je ten allen tijde een optimaal zicht tijdens het fietsen aan hoge snelheden. Daarnaast zijn er ook heel wat modellen met een geïntegreerd achterlicht.

    Waar op letten als je een speed pedelec helm koopt?

    Een speed pedelec helm koop je natuurlijk niet alle dagen. Daarom is het belangrijk dat je direct de juiste helm kiest. Heb je last van keuzestress? Dan moet je nadenken over volgende aspecten: draagcomfort, maat en veiligheid.

    Veiligheid

    Veiligheid is wat ons betreft het allerbelangrijkste aspect waar je rekening mee moet houden tijdens de aankoop van een speed pedelec helm. Kies altijd een fietshelm die voorzien is van een CE-label (fietshelm conform EN1078 + beschermend voor slapen en achterhoofd of bromfietshelm). Zie ook de richtlijnen op de website van de Vlaamse Overheid .

    Denk ook na over de prijsklasse van je helm. Ja, er bestaan heel wat goedkope helmen. Maar op veiligheid moet je niet besparen.

    Maat en draagcomfort

    Naast veiligheid dragen we bij Cyclobility ook draagcomfort hoog in het vaandel. De keuze van de juiste maat van je fietshelm is dus heel belangrijk. Om je helmmaat te bepalen moet je weten wat je hoofdomtrek is in centimeters. Dit kun je eenvoudig zelf meten met behulp van een meetlint. Trek het meetlint rondom je hoofd en lees het aantal centimeters af. Hierbij is het belangrijk dat je het meetlint in een rechte lijn net boven je oren houdt tijdens het opmeten.

    Een speed pedelec helm heeft standaard een dikkere schuimlaag voor een betere bescherming. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat het warmer kan worden onder je helm in vergelijking met een normale fietshelm. Daarom moet je ook nadenken over ventilatie. Zijn er voldoende ventilatiegaten in de helm die zorgen voor verkoeling tijdens het fietsen?

    Om het draagcomfort te verhogen kun je ervoor kiezen om een helm mét vizier te kopen. Een vizier zorgt ervoor dat je geen last hebt van tranende ogen, wind, regen of insecten tijdens het fietsen.

    Van plan om all the way te gaan? Dan kun je ook opteren voor een helm met regenkap en oorwarmers. Ideaal voor commuters die veel kilometers afleggen tijdens de herfst- en wintermaanden. De ABUS Pedelec 2.0 ACE is hier een mooi voorbeeld van.

    Een speed pedelec is steviger in vergelijking met een normale helm, zo heb je extra bescherming aan de slapen en de nek. Die extra bescherming komt er door de extra dikke schuimlaag. Verder zijn er ventilatie openingen aanwezig en een vizier. Sommige speed pedelec helmen, zoals deze op de afbeelding, hebben ook oorverwarmers.

    Wat is de beste speed pedelec helm?

    Er bestaan heel wat goede speed pedelec helmen van verschillende merken. Bij Cyclobility kiezen we steevast voor Abus en Kask helmen. Deze merken staan garant voor een superieure kwaliteit en veiligheid. Ze worden beide vervaardigd uit hoogwaardige materialen en uitvoerig getest.

    Veelgestelde vragen

    Wat is het verschil tussen een gewone fietshelm en een speed pedelec helm?

    Met een speed pedelec helm heb je veel meer bescherming in vergelijking met een normale helm. Zo heb je extra ondersteuning aan het achterhoofd en de slapen. Speed pedelec helmen zijn ook vaak uitgerust met een bril of vizier zodat je minder last hebt van de wind en insecten tijdens je tochten.

    Moet ik een verzekering afsluiten als ik met een speed pedelec fiets?

    Een bestaat geen verplichte speed pedelec verzekering (tenzij je pedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder tapondersteuning, dan is een verzekering BA motorrijtuigen verplicht). Vanuit Cyclobility kunnen we wel warm aanbevelen om een fietsverzekering te nemen tegen schade en diefstal. Daarnaast is ook een familiale verzekering die je dekt tegen schade aan derden geen overbodige luxe.

    Moet je een speed pedelec inschrijven? 

    Ja, een speed pedelec moet je inschrijven bij de DIV, net zoals bromfietsen. De speed pedelecs dragen dan ook een kleine nummerplaat van ongeveer 10 op 12 cm. Ontdek hier hoe je een speed pedelec moet inschrijven

    Wat kost een speed pedelec helm?

    De kostprijs van een goede speed pedelec helm kan variëren tussen de 150 en 300 euro. De prijs van de helm is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en de beschikbare opties. Helmen van bekende merken kunnen over het algemeen wat duurder zijn dan minder bekende merken. Daarnaast kunnen extra functies, zoals oorwarmers voor koud weer of een geïntegreerd achterlicht voor betere zichtbaarheid op de weg, de prijs van de helm beïnvloeden.

    Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een helm van goede kwaliteit essentieel is voor de veiligheid tijdens het rijden op een speed pedelec. Bij het kiezen van een helm moet je niet alleen letten op de prijs, maar ook op de pasvorm, comfort en veiligheidscertificeringen. Een goed passende helm die voldoet aan de veiligheidsnormen kan immers het verschil maken bij een eventuele val of aanrijding.

    Krijg je een boete als je geen helm draagt op een speed pedelec?

    Ja, de speed pedelec regels zijn duidelijk: het dragen van een fietshelm met CE-label (conform EN1078) is verplicht in België. Draag je geen speed pedelec helm, dan kan je een boete krijgen van 100 euro.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.