Direct naar
  Een fiets leasen in het onderwijs is momenteel niet mogelijk. Mogelijk komt daar binnenkort verandering in.
  Fietslease

  Een fiets leasen in het onderwijs: dit moet je als leerkracht weten!

  Steeds meer bedrijven, zelfstandigen en openbare besturen springen op de kar van fietsleasing. Terecht ook, want fietsleasing biedt vele voordelen voor werkgever én werknemer. Maar hoe zit dat bij leerkrachten, kun je een fiets leasen in het onderwijs? Wij geven extra toelichting in dit artikel.

  Kan je als leerkracht een fiets leasen?

  Op dit moment kun je als leerkracht geen fiets leasen in het onderwijs. Althans niet via de klassieke brutoloonruil formule of door optimalisatie van de eindejaarspremie. Het schoolbestuur heeft als werkgever zelf de mogelijkheid om fietsleasing af te sluiten met een fietsleasemaatschappij en de voorwaarden daarvan te bespreken met het personeel. Als dit gebeurt, zal de bijdrage van de fietsleasing losstaan van het salaris van de leerkracht dat wordt betaald door het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). Hierdoor is fietsleasing (op dit moment) fiscaal niet interessant voor mensen in het onderwijs.

  Indien fietsleasing voor jou als leerkracht nog niet mogelijk is, dan kan onze renteloze fietslening een goed alternatief zijn. Bij deze lening betaal je effectief 0,00% interesten, waar je de fiets kunt afbetalen en kopen aan de effectieve adviesprijs. Simuleer hieronder je fietslening:

  Renteloze fietslening

  Je maandelijkse afbetaling

  • Maandelijkse afbetaling €${ result.monthly.toFixed(2) }
  • Rentevoet ${ result.interest }%
  • Looptijd ${ settings.months } maanden
  • Kredietbedrag €${ result.credit }
  • Totaal terug te betalen €${ result.total }

  Besparing dankzij tussenkomst Cyclobility €${ result.totalSave.toFixed(2) } *
  Start hier je aanvraag voor de goedkoopste fietslening

  Plan afspraak in winkel (*) besparing berekend op basis van huidige interestvoet van ${ (settings.jkp * 100).toFixed(2) }%. Enkel mogelijk om een lening af te sluiten indien de fiets in een Cyclobility winkel gekocht wordt en niet cummuleerbaar met andere acties.

  Groot draagvlak voor fietsleasing in het onderwijs

  In 2022 telde Vlaanderen 198.866 leerkrachten of medewerkers binnen het onderwijs. Terwijl heel wat mensen uit de privésector en de ambtenarij al op een leasefiets zitten, blijft het onderwijspersoneel wat op z’n honger zitten en is het voor hen momenteel fiscaal niet voordelig om een fiets te leasen.

  Ook dat er een groot draagvlak is voor fietsleasing binnen het onderwijs staat buiten kijf. Op 11m.be is een petitie te vinden die bijna 8.000 handtekeningen telt. Wens je als leerkracht zelf graag een fiets te leasen, zet dan zeker je handtekening onder de petitie .

  Waarom moet het onderwijs de mogelijkheid krijgen om een fiets te leasen?

  Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is dat het onderwijspersoneel ook de kans krijgt om een (elektrische) fiets te leasen. Ten eerste zijn er talloze voordelen verbonden aan fietsleasing . Een van de belangrijkste voordelen is de positieve impact op het welzijn en de gezondheid van de leerkrachten. Door regelmatig te fietsen, kunnen ze hun dagelijkse dosis lichaamsbeweging krijgen, wat kan leiden tot een verbeterde conditie, verhoogde energieniveaus, verminderde stress en dus ook minder ziekteverzuim.

  Daarnaast heeft fietsleasing ook een gigantische impact op het milieu. Als 10% van het onderwijspersoneel ervoor zou kiezen om een fiets te leasen, zou dit al een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot betekenen. Fietsen stoten immers geen schadelijke uitlaatgassen uit, in tegenstelling tot auto's. 10% is zeker geen onrealistisch getal als je weet dat heel wat leerkrachten in de directe schoolomgeving werken waar ze zelf wonen of opgroeiden.

  Het bevorderen van duurzame mobiliteit binnen het onderwijs draagt bij aan een groenere toekomst voor onze jongeren en helpt de schoolgemeenschap bewuster om te gaan met het milieu. Waren er geen klimaatdoelstellingen die gehaald moesten worden tegen 2030?

  Fietsleasing aanbieden aan leerkrachten kan ervoor zorgen dat het beroep een stuk aantrekkelijker wordt. Het tonen van betrokkenheid bij de gezondheid en het welzijn van medewerkers kan een positieve invloed hebben op de werkcultuur en de tevredenheid van het personeel binnen het onderwijs. Fietsleasing als optimalisatie van het loonpakket kan het lerarentekort mogelijk positief beïnvloeden.

  Een laatste belangrijk punt dat we zeker niet uit het oog mogen verliezen is dat leerkrachten een belangrijke voorbeeldfunctie hebben naar leerlingen toe. Door als leerkracht bewust voor de fiets te kiezen, kan het leerlingen inspireren om ook te kiezen voor duurzame mobiliteit.

  Heel wat redenen dus om als Vlaamse overheid fietsleasing mogelijk te maken voor het onderwijs en scholen. De vele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van fietsleasing in dit geval.

  Cyclobility als partner voor fietsleasing in het onderwijs

  Bij Cyclobility dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel en is het onze missie om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen. Daarom bieden wij een totaalconcept aan. In ons fietsplan zitten alle onderhoud en herstellingen, een omnium verzekering en pechbijstand. Wij streven naar een 100% tevredenheid. Interesse in fietslease ? Neem dan contact met ons op!

  Wij hebben een heel groot aanbod aan diversie types fietsen: koersfietsen , speed pedelecs , e-bikes , plooifietsen ,... Bezoek één van onze fietsenwinkels in de buurt of ontdek het aanbod op onze webshop.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.