Tips, nieuws en info over (elektrisch) fietsen...

Heb je een rijbewijs nodig voor een speed pedelec in België?

België is een land met veel regels en wetten, zo ook rond het besturen van een speed pedelec (ook wel een snelle elektrische fiets genoemd). In dit artikel leggen we uit of je al dan niet een rijbewijs nodig hebt voor een speed pedelec.

Heb je een rijbewijs nodig om met een speed pedelec te rijden?

De speed pedelec regels in België zijn duidelijk: om met een speed pedelec te rijden heb je een rijbewijs nodig. Speed pedelecs halen gemakkelijk snelheden tot 45 km per uur, dus de overheid heeft beslist dat ze onder de regelgeving van de bromfietsen vallen.

Met welk rijbewijs kan ik een speed pedelec besturen?

Je hebt minimum een rijbewijs AM (bromfiets) nodig om met een speed pedelec de baan op te gaan. Wil dit zeggen dat je dit rijbewijs nog moet behalen als je dit op vandaag nog niet bezit? Neen, helemaal niet. Als je een rijbewijs hebt van een ander voertuig (uitgezonderd het rijbewijs G voor landbouwvoertuigen) dan is dit ook prima. Met een rijbewijs van een personenwagen kun je dus een speed pedelec gebruiken.

Welke andere regels moet ik in acht nemen?

Naast het hebben van een geldig rijbewijs, zijn er nog enkele andere speed pedelec regels die je in acht moet nemen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je fiets moet uitgerust zijn met een speed pedelec nummerplaat. De nummerplaat ontvang je als je speedbike is ingeschreven. Je speed pedelec inschrijven doe je via de DIV.
  • Je bent verplicht om een speed pedelec helm te dragen.
  • Een speed pedelec verzekering is niet verplicht, maar we kunnen het toch aanbevelen.
  • Je mag niet zomaar overal rijden met een speed pedelec, je moet de verkeersregels voor bromfietsen volgen.
  • Je Certificaat van overeenstemming (gelijkvormigheidsattest) moet je goed bijhouden. Dit kan van pas komen als je de speedbike ooit verkoopt.
  • Een speed pedelec moet uitgerust zijn met de nodige verlichting, een achteruitkijkspiegel en een claxon (toeter).

Zoals je ziet, zijn er heel wat richtlijnen waarmee je rekening moet houden als je met een speed pedelec de weg op gaat. Wil je een speed pedelec kopen? Bekijk dan zeker eens het aanbod op onze webshop of bezoek één van onze fietsenwinkels in je buurt.

Heb je een specifieke vraag over het leasen van een (elektrische) fiets? Stel ze hier en wij nemen spoedig contact met u op!