Direct naar
  Tips

  Hoe snel gaat een elektrische fiets?

  Een elektrische fiets is een duurzaam en efficiënt vervoersmiddel. Een belangrijk aspect van een elektrische fiets is de snelheid waarmee het kan rijden. Dankzij de elektrische trapondersteuning kan een elektrische fiets sneller rijden dan een normale fiets, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die snel willen reizen zonder al te veel inspanning te doen. Maar hoe snel gaat een elektrische fiets? In dit artikel gaan we dieper in op de snelheid van een elektrische fiets en maken we ook de vergelijking met een speed pedelec.

  Een elektrische fiets is een duurzaam en efficiënt vervoersmiddel. Een belangrijk aspect van een elektrische fiets is de snelheid waarmee het kan rijden. Dankzij de elektrische trapondersteuning kan een elektrische fiets sneller rijden dan een normale fiets, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die snel willen reizen zonder al te veel inspanning te doen. Maar hoe snel gaat een elektrische fiets? In dit artikel gaan we dieper in op de snelheid van een elektrische fiets en maken we ook de vergelijking met een speed pedelec.

  Hoe snel gaat een elektrische fiets?

  Een elektrische fiets heeft een trapondersteuning tot 25 km per uur. De trapondersteuning stopt automatisch wanneer de 25 km/u bereikt is. Kun je met een elektrische fiets harder dan 25 km per uur? Ja dat kan zeker. Maar dan moet je het op eigen kracht doen, wat niet evident is want een elektrische fiets is een pak zwaarder dan een normale fiets.

  De gemiddelde snelheid van een elektrische fiets kan ook beïnvloed worden door het traject dat je aflegt (vlak, bergop, afdaling) en de weersomstandigheden (bijvoorbeeld wind). Hierbij een overzicht van de gemiddelde snelheid van een elektrische fiets:

  • 25 km per uur (zonder wind)
  • 24,7 km per uur met wind tegen
  • 26,4 km per uur met wind mee

  Als je graag meer snelheid zou willen halen op je fiets, om bijvoorbeeld je dagelijks woon-werkverkeer mee te doen, dan kunnen we een speed pedelec aanbevelen.

  Hoe snel gaat een speed pedelec?

  Een speed pedelec kopen ? Een speed pedelec heeft een trapondersteuning tot 45 km per uur. Ook hier stop de trapondersteuning automatisch wanneer je de 45 km per uur bereikt. De snelheid van een speed pedelec ligt dus een pak hoger als je het vergelijkt met de snelheid van een elektrische fiets.

  Speed pedelec vs. elektrische fiets

  In een vorig artikel, wat is een speed pedelec , haalden we al eens de belangrijkste verschillen aan tussen een elektrische fiets en een speed pedelec. We zetten ze hier kort nog even op een rijtje:

  • Een elektrische fiets haalt een snelheid van 25 km per uur met trapondersteuning, een speed pedelec haalt 45 km per uur.
  • Er bestaat geen minimum leeftijd om te rijden met een elektrische fiets. Om met een speed pedelec te rijden moet je minimum 16 jaar zijn in België.
  • Om met een elektrische fiets te rijden is er geen helmplicht, rij je met een speed pedelec dan ben je verplicht om een speed pedelec helm te dragen.
  • Een elektrische fiets heeft geen nummerplaat nodig, een speed pedelec wel. Een speed pedelec moet je inschrijven bij de DIV.
  • Om met een elektrische fiets te rijden heb je geen speciaal rijbewijs nodig. Wil je met een speed pedelec de baan op, dan heb je minimum een brommerrijbewijs nodig. Je leest er alles over in ons artikel rond het speed pedelec rijbewijs.

  De gemiddelde snelheid berekenen

  Er bestaan verschillende manieren om de gemiddelde snelheid van een elektrische fiets te berekenen. Je kunt dit doen op basis van uren of op basis van minuten.

  Gemiddelde snelheid berekenen met uren

  Gebruik de afstand die je afgelegd hebt en deel dit door het aantal uur die je nodig had om het traject af te leggen. Bijvoorbeeld:

  Wanneer je 40 kilometer hebt gefietst in 3 uur, dan heb je een gemiddelde fietssnelheid van 13,3 km per uur.

  Gemiddelde snelheid berekenen met minuten

  De gemiddelde snelheid kun je ook bereken op basis van het aantal minuten dat je over een traject gefietst hebt met je elektrische fiets. Eerst bereken je de gemiddelde snelheid per minuut, vervolgens zet je dit om naar een gemiddelde snelheid per uur. Bijvoorbeeld:

  Wanneer je 12 kilometer fietst in 32 minuten, dan is je gemiddelde snelheid (12/32) 0,375 km per minuut. Als je dit vermenigvuldigd met 60 minuten, dan heb je de gemiddelde snelheid per uur. In dit geval 22,5 km per uur.

  Veilig fietsen bij hoge snelheden

  Een elektrische fiets gaat dus behoorlijk snel. Het is daarom belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken. Bepaalde zaken zijn verplicht, zoals bijvoorbeeld fietsverlichting (’s nachts) en reflectoren. Een helm is niet verplicht, maar toch kunnen we het heel hard aanbevelen.

  Persoonlijk advies nodig?

  Wil je een elektrische fiets kopen maar twijfel je nog tussen verschillende modellen? Bezoek dan vrijblijvend eens één van onze fietsenwinkels of neem contact met ons op. Onze gemotiveerde medewerkers helpen je met veel plezier verder.

  Wist je trouwens dat je via Cyclobility heel eenvoudig een renteloze lening kunt afsluiten voor je elektrische fiets? Simuleer hier je fietslening en ontdek hoeveel je per maand moet afbetalen voor je droomfiets.

  Simuleer de fietslening van je elektrische fiets

  Je maandelijkse afbetaling

  • Maandelijkse afbetaling €${ result.monthly.toFixed(2) }
  • Rentevoet ${ result.interest }%
  • Looptijd ${ settings.months } maanden
  • Kredietbedrag €${ result.credit }
  • Totaal terug te betalen €${ result.total }

  Besparing dankzij tussenkomst Cyclobility €${ result.totalSave.toFixed(2) } *
  Start hier je aanvraag voor de goedkoopste fietslening

  Plan afspraak in winkel (*) besparing berekend op basis van huidige interestvoet van ${ (settings.jkp * 100).toFixed(2) }%. Enkel mogelijk om een lening af te sluiten indien de fiets in een Cyclobility winkel gekocht wordt en niet cummuleerbaar met andere acties.

  Veelgestelde vragen over de snelheid van een elektrische fiets

  • Met een elektrische fiets doe je ongeveer 17 minuten over een traject van 7 kilometer. Dit kan iets meer of minder zijn afhankelijk van je traject en de weersomstandigheden.

  • De trapondersteuning van een elektrische fiets stopt op 25 km per uur. Echter zijn er geen snelheidsbeperkingen, je mag dus gerust harder fietsen op eigen kracht indien mogelijk.

  • Met een elektrische fiets doe je ongeveer 2 uur of 120 minuten over een traject van 50 kilometer. Dit kan iets meer of minder zijn afhankelijk van je traject en de weersomstandigheden.

  • Met een elektrische fiets doe je ongeveer 36 minuten over een traject van 15 kilometer. Dit kan iets meer of minder zijn afhankelijk van je traject en de weersomstandigheden.

  • Met een elektrische fiets doe je ongeveer 24 minuten over een traject van 10 kilometer. Dit kan iets meer of minder zijn afhankelijk van je traject en de weersomstandigheden.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.