Direct naar
  Tips

  Hoe moet je een speed pedelec inschrijven in België?

  Heb je een nieuwe speed pedelec gekocht? Dan moet je die inschrijven bij de federale overheidsdienst Dienst Inschrijvingen Voertuigen, ook wel DIV genoemd. Maar hoe moet je nu precies een speed pedelec inschrijven? Dit leggen we uit in dit artikel.

  Wanneer spreken we van een speed pedelec?

  Een speed pedelec, ook vaak speedbike genoemd, is een elektrische fiets die snelheden tot 45 kilometer per uur behaalt met trapondersteuning. Hierdoor heeft de overheid beslist dat ze onder de regelgeving van de bromfietsen vallen waardoor ze moeten worden ingeschreven.

  Meer weten over de speed pedelec? Lees dan ons artikel Wat is een speed pedelec .

  Aanvraag tot inschrijving speed pedelec doen

  De procedure om een speed pedelec in te schrijven is vergelijkbaar met de procedure van bromfietsen. De inschrijving gebeurt via de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). Om van start te kunnen gaan heb je zeker je gelijkvormigheidsattest (Certificate of Confomity of COC) nodig. Hierop staat het identificatienummer van je fiets en de nodige technische kenmerken.

  Procedure van de inschrijving

  Wie een speed pedelec koopt , moet deze dus inscrijven bij de DIV. Om een speed pedelec in te schrijven bij de DIV, moet je enkele stappen doorlopen:

  1. Een gelijkvormigheidsattest bezitten

  We haalden het al aan, je hebt een gelijkvormigheidsattest nodig om van start te kunnen gaan met de procedure. Dit gelijkvormigheidsattest bewijst dat je fiets werd geproduceerd volgens de bepalingen van het goedgekeurde voertuigtype en dat de speed pedelec voldoet aan de wetgeving die in de Europese Unie van toepassing was tijdens het productproces. Bewaar dit attest op een veilige plaats. Als bestuurder van een speed pedelec hoef je dit document niet op zak te hebben tijdens je fietstochten.

  2. Een speed pedelec nummerplaat aanvragen

  Om een speed pedelec nummerplaat aan te vragen, moet je een paar stappen doorlopen:

  • De verkoper van de speed pedelec zorgt voor een preregistratie bij de DIV.
  • De verkoper van de speedbike bezorgt je vervolgens het gelijkvormigheidsattest en de aanvraag tot inschrijving (het roze formulier).
  • Je moet de aanvraag tot inschrijving (het roze formulier) en een kopie van het gelijkvormigheidsattest opsturen naar de DIV. Als je een speed pedelec verzekering hebt afgesloten, kan de verzekeraar in jou plaats de aanvraag tot inschrijving en de kopie van het gelijkvormigheidsattest opsturen naar de DIV.
  • Als je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt, ontvang je het inschrijvingsbewijs en de Speed pedelec nummerplaat van de DIV.

  Eens je de nummerplaat ontvangen hebt, kun je de baan op met je speed pedelec. Informeer je goed rond de wetgeving, want er bestaan heel wat regels voor speed pedelecs in België . Zo mag je niet zomaar overal rijden en is een speed pedelec helm verplicht. Een speed pedelec verzekering is dan weer geen verplichting.

  Wat is de prijs om een speed pedelec in te schrijven?

  De kostprijs om een speed pedelec in te schrijven is 30 euro. Je betaalt dit bedrag contant bij de aflevering van de nummerplaat. Andere kosten zijn er niet. Voor een speed pedelec moet je geen belastingen op de inverkeerstelling betalen, alsook geen verkeersbelasting. Meer info vind je op de website van de Vlaamse Overheid .

  Hoe lang duurt het om de nummerplaat van de speed pedelec te ontvangen?

  Je kunt ervoor kiezen om het roze formulier zelf terug te sturen naar de DIV. Nadat ze je gegevens ontvangen hebben, zul je een inschrijvingsbewijs ontvangen met bijhorende nummerplaat. Doorgaans moet je rekenen op enkele dagen vooraleer alles verwerkt is bij de DIV.

  Je verzekeraar of makelaar kan de aanvraag ook online doen, via WebDIV, en dan ontvang je binnen 24 uur na inschrijving je kentekenbewijs en nummerplaat.

  Het is ook mogelijk om een spoedprocedure op te starten, maar dan moet je 80 euro extra betalen. Je verzekeringsagent moet de aanvraag van je nummerplaat dan wel vóór 13 uur indienen. Je nummerplaat wordt dan dezelfde werkdag nog vóór 22 uur geleverd.

  Voor meer informatie over WebDIV en de spoedprocedure verwijzen we je graag door naar de site van de Vlaamse Overheid en Bpost .

  Veelgestelde vragen

  • Ja, ook een tweedehands speed pedelec moet je opnieuw inschrijven bij de DIV. Vraag zeker naar het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest bij de verkoper van de fiets. Deze documenten heb je nodig om de tweedehands speed pedelec in te schrijven.

  • Je kunt de nummerplaat van je speed pedelec gratis afgeven in elk postkantoor. Je ontvangt dan een schrappingsattest waarop je kenteken staat en de afgiftedatum.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.