Wat is een mountainbike?

Een mountainbike, afgekort MTB, is een terreinfiets die gemaakt is om offroad te rijden op onverharde wegen of paden, liefst van al in het hooggebergte. Mountainbikes zijn uitgerust met dikke banden met veel profiel voor extra grip en rijcomfort. Er bestaan verschillende soorten mountainbikes, hard tails, fully’s, downhill mountainbikes,…Het mountainbiken, de sport zelf, is sinds 1996 een Olympische discipline.

Welke merken kun je bij Cyclobility kopen?

Bij Cyclobility kun je terecht voor heel wat kwalitatieve mountainbike merken zoals Scott en BMC. Wij verkopen mountainbikes voor dames, heren en kinderen.

Waar moet je op letten als je een mountainbike koopt?

Als je een mountainbike gaat kopen, dan zijn er een paar zaken waarmee je rekening moet houden. Eerst en vooral is het belangrijk dat je nadenkt waarvoor je de mountainbike gaat gebruiken, zo kan je het type bepalen. Ga je voor een elektrische mountainbike, een full-suspension MTB met achterdemping of een hardtail mountainbike?

Eens je het type mountainbike gekozen hebt, kun je gaan bepalen welk budget je voor je nieuwe fiets wil gaan vrijmaken. De prijzen van mountainbikes lopen enorm uiteen. Voor ongeveer 700 euro heb je al een instapmodel. Wil je een echt topmodel kopen? Dan kan de prijs oplopen tot wel 6000 euro. Deze fietsen onderscheiden zich op vlak van gewicht, type vering en aandrijving.

Dit brengt ons bij het volgende aandachtspunt als je een mountainbike gaat kopen: de groepset. Hieronder valt de aandrijflijn, het schakelmateriaal en de remmen. Je hebt versnellingsgroepen voor beginners tot gevorderden. De twee meest bekende fabrikanten zijn SRAM en Shimano. Waarom zou je ervoor kiezen om meer uit te geven aan deze dure onderdelen? Omdat naarmate de prijs omhoog gaat, ook de efficiëntie en schakelprestaties stijgen.

Je staat ook best even stil bij de wielmaat als je een mountainbike koopt. De meest voorkomende wielmaten van een mountainbike zijn 27,5 en 29 inch. 26 inch wielen worden gekozen bij dirt jump-bikes en kinderfietsen.

Ook niet onbelangrijk is de materiaalkeuze van het frame. Je kunt hierbij kiezen uit aluminium of carbon. Een frame in carbon is duurder dan een aluminium frame, maar ook een pak lichter. Ben je een hobbyist? Dan is een aluminium frame een prima keuze.

Zorg voor een goede uitrusting voor te mountainbiken

Zonder mountainbike kun je uiteraard niet mountainbiken, dus dat is een no-brainer. Maar daarnaast zijn een aantal zaken essentieel om veilig en comfortabel te fietsen.

Vertrek nooit zonder fietshelm als je gaat mountainbiken. Dit is het allerbelangrijkste onderdeel van je veiligheidsuitrusting. Het kan al eens gebeuren dat je valt tijdens het fietsen en met een fietshelm verminder je aanzienlijk de kans op zware hoofdwonden en hersenschuddingen.

Naast een goede fietshelm kun je ook niet vertrekken zonder goede mountainbike schoenen en de bijhorende klikpedalen. Mountainbike schoenen hebben een rubberen zool waardoor ze minder snel van het pedaal afglijden. Bovendien zijn ze vaak uitgerust met noppen voor meer grip op een modderachtig parcours. De meeste schoenen werken in combinatie met pedalen en vergrendelen de voeten van de rijder aan de fiets. Hou je van downhill? Dan zijn flats of downhill pedalen de beste optie. Bij downhill moet je je voeten sneller van het pedaal kunnen halen om op lastiger terrein een voetje te kunnen bijzetten.

Het rijden met een mountainbike is veel intensiever dan het fietsen op de weg. Met een mountainbike absorbeer je meer schokken waardoor goede mountainbike handschoenen geen overbodige luxe zijn. Ze beschermen je handen ook tegen blaren en zorgen voor extra grip.

Kom voor persoonlijk advies langs in één van onze fietsenwinkels

Ben je er nog niet helemaal aan uit welke mountainbike je wil kopen? Of zit je nog met bepaalde vragen? Kom dan zeker eens langs in één van onze fietsenwinkels. We hebben een fietsenwinkel in Gent, Kluisbergen en Roeselare.

Bovendien is het mogelijk om vanuit onze fietsenwinkels en testcenters een gratis proefrit te maken. Ben je er nog niet helemaal aan uit welke framemaat je moet kiezen? In onze winkels helpen we je graag bij het bepalen van de framemaat voor je fiets.

Mountainbike leasen via je werkgever

Liever een mountainbike leasen in plaats van er eentje te kopen? Ook dat kan via Cyclobility. Wij bieden een efficiënte oplossing aan voor woon-werkverkeer door het leasen van kwalitatieve mountainbikes. Met ons fietsleaseplan streven we ernaar de werkgever en werknemer volledig te ontzorgen. Ontdek hier hoe je een fiets kunt leasen als werknemer.

Andere fietsen die je bij Cyclobility kunt kopen

Naast mountainbikes hebben we nog tal van andere types fietsen die je bij ons kunt kopen of leasen: