Direct naar
  Een fiets leasen via de werkgever, dan is een omnium verzekering tegen schade en diefstal standaard inbegrepen.
  Tips

  Welke verzekering heb je nodig voor een speed pedelec?

  Overweeg je om een speed pedelec te kopen? Dan vraag je je waarschijnlijk af welke verzekeringen je verplicht nodig hebt voor een speed pedelec. Terechte vraag, het verkeer blijft onvoorspelbaar en een ongeval is snel gebeurd. In dit artikel geven we je een antwoord op al je vragen rond speed pedelec verzekeringen.

  Verplichte verzekeringen voor een speed pedelec

  De regelgeving voor speed pedelecs in Vlaanderen is duidelijk: je hebt geen verzekeringen nodig voor een speed pedelec, tenzij je een speed pedelec heb die zonder trapondersteuning sneller dan 25 km/u gaat. In dat geval is een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen verplicht.

  Extra handige verzekeringen voor je speed pedelec

  Eerst en vooral: een speed pedelec koop je niet alle dagen. Het is een dure aankoop die kan oplopen tot ettelijke duizenden euro’s. Als je dan naar de bakker gaat en je fiets blijkt gestolen te zijn bij terugkomst, dan is dit natuurlijk serieus balen.

  Met een fietsverzekering kan je een speed pedelec laten verzekeren tegen diverse risico’s. Denk maar aan een dekking tegen diefstal en tegen schade.

  Voor onze lease fietsen sluiten wij standaard een omnium verzekering af tegen schade en diefstal. Ook pechbijstand onderweg is hierin opgenomen. Allemaal zaken die je ontzorgen als je gaat fietsen. Ook als je een fiets aankoopt in één van onze winkels is het mogelijk om een omnium fietsverzekering af te sluiten voor je speed pedelec.

  Een andere handige verzekering die je kunt afsluiten is een familiale verzekering . De familiale verzekering dekt schade die je veroorzaakt met je speed pedelec aan derden. Dit is ook geen verplichte verzekering, maar wel een hele nuttige.

  Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridisch advies en deskundige rechtsbijstand. Deze verzekering komt van pas als je in een conflict komt met je speed pedelec in het verkeer. Je verzekering zal altijd proberen om eerst tot een minnelijke schikking te komen met de andere partij. Moet er ondanks alles toch tot een rechtszaak komen, dan draagt de verzekeraar de proceskosten ( erelonen van advocaten / experten en de procedurekosten).

  Waarom een verzekering afsluiten?

  Je hoeft niet voor elke fiets een fietsverzekering af te sluiten. Heb je een fiets die maar 500 euro waard is, dan is een verzekering minder interessant. De prijzen van de meeste speed pedelecs variëren echter tussen de 4.000 en 7.000 euro, dan kun je al eens overwegen om je fiets te laten verzekeren.

  We haalden het al aan, met een omnium fietsverzekering ben je beschermd tegen diefstal en schade. Volgens FEBIAC, de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie, worden er jaarlijks meer dan 150.000 fietsen gestolen. Zelfs als de diefstal mislukt, is er kans dat je speed pedelec beschadigd is.

  Naast diefstal gebeuren er ook dagelijks nog flink wat ongevallen op de weg met speed pedelecs. Een ongeluk gehad met aanzienlijke schade aan je pedelec? Dan kun beroep doen op je fietsverzekering. Jij betaalt een franchise en het resterende bedrag wordt betaald door je verzekeraar.

  Verzekeringen zijn dus zeker niet verplicht, maar geen overbodige luxe.

  Wat is de prijs van een fietsverzekering voor je speed pedelec?

  De prijs van een speed pedelec fietsverzekering hangt af van verschillende factoren. De waarde van de fiets is een belangrijke factor, alsook wat er allemaal opgenomen is in de polis. De algemene regel is: hoe ruimer de dekking, hoe duurder de verzekering voor je speed pedelec. De premie verschilt dus van persoon tot persoon en wordt berekend op basis van deze criteria:

  • De leeftijd van de speed pedelec. Gaat het om een nieuwe pedelec of een fiets die al enkele maanden of jaren oud is?
  • De aankoopprijs van je speed pedelec. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe hoger de premie.
  • De gewenste dekking voor je speed pedelec: hoe hoog is de franchise (het deel dat je zelf betaalt)? Is de verzekering inclusief pechverhelping?
  • Andere verzekeringen bij je verzekeraar: heb je nog andere polissen lopen bij je verzekeraar? Vraag dan zeker of je in aanmerking komt voor een korting op je fietsverzekering.

  Een speed pedelec kopen

  Moet je nog een speed pedelec kopen ? Kom dan zeker eens langs in één van onze fietsenwinkels Gent, Kluisbergen of Roeselare. We hebben heel wat kwalitatieve merken in ons gamma, zoals Riese & Müller en Stromer. Wist je trouwens dat je bij ons ook je fiets kunt financieren? Bij Cyclobility hebben we een goedkope fietslening aan 0,00% .

  Simulier je fietslening

  Je maandelijkse afbetaling

  • Maandelijkse afbetaling €${ result.monthly.toFixed(2) }
  • Rentevoet ${ result.interest }%
  • Looptijd ${ settings.months } maanden
  • Kredietbedrag €${ result.credit }
  • Totaal terug te betalen €${ result.total }

  Besparing dankzij tussenkomst Cyclobility €${ result.totalSave.toFixed(2) } *
  Start hier je aanvraag voor de goedkoopste fietslening

  Plan afspraak in winkel (*) besparing berekend op basis van huidige interestvoet van ${ (settings.jkp * 100).toFixed(2) }%. Enkel mogelijk om een lening af te sluiten indien de fiets in een Cyclobility winkel gekocht wordt en niet cummuleerbaar met andere acties.

  Ook een speed pedelec leasen behoort bij ons tot de mogelijkheden. Wil u een speed pedelec leasen als werkgever of werknemer? Contacteer ons en wij komen met veel plezier bij u langs.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.