Direct naar
  Tips

  Forenzen in het donker: een goed idee?

  Laten we meteen met de deur vallen! Met de (elektrische) fiets naar het werk is altijd een goed idee. "Al moet je iets voorzichtiger zijn op de weg, fietsen naar je werk blijft gezond én is heel goed voor het milieu en het fileleed. Ook in de winter", De Vlaamse Stichting Verkeerskunde gaf deze week enkele tips in De Wereld Vandaag op Radio 1.

  Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft in ' De Wereld Vandaag ' een pleidooi gehouden om ook in de winter (elektrisch) te fietsen. "Het valt te begrijpen dat verschillende mensen bij dit weer niet met de fiets naar het werk rijden. Maar als je je goed aankleedt, moet het wel lukken . Er bestaan heel goede winterlaarzen en handschoenen voor fietsers. Er zijn oplossingen beschikbaar om je te beschermen tegen de koude", zegt De Dobbeleer.

  Nog op zoek naar zo'n oplossing? Bij Cyclobility kan je fietskledij leasen! Contacteer ons.

  Door de wind, door de regen

  Sabine Hagedoren kan tegen een stootje: "Ik rijd elke dag van en naar het werk met de fiets, dat is twee keer per dag 43 kilometer." En zolang de temperatuur boven het vriespunt blijft, doet de weervrouw dat met veel plezier. "’s Ochtends valt het nog goed mee, dan wordt het alsmaar lichter." Hoewel de natte en donkere dagen haar niet tegenhouden, is Sabine niet blind voor de gevaren.

  "In het donker kan het soms gevaarlijk zijn op de weg en je moet ook goed opletten voor de bladeren die op de weg liggen. Als het regent en er liggen bladeren, ga ik mijn snelheid matigen. Wat vooral gevaarlijk is, zijn de plaatsen waar geen verlichting is. Dat is echt niet fijn."

  En door de vrieskou?!

  "Zodra het vriest, haak ik af", zegt Sabine Hagedoren in 'De Wereld Vandaag' op radio 1 . "Dan is het te koud om met de fiets naar het werk te gaan. Ik ben anderhalf uur onderweg. Vooral het laatste kwartier is heel zwaar en dan krijg ik ijzige tenen en vingertoppen."

  Is het gevaarlijk?

  Fietsen in donker herfst- of winterweer is uiteraard gevaarlijker dan fietsen op klaarlichte dag. Werner De Dobbeleer : "Je bent sowieso minder zichtbaar voor andere weggebruikers. Daarom is de eerste en belangrijkste aanbeveling om te zorgen voor goede fietsverlichting."

  Met een degelijke fietsverlichting laat je je niet verrassen door paaltjes, bladeren en alle andere obstakels. Vooral in straten waar geen straatverlichting is, is extra zicht welkom.

  "De eerste en belangrijkste aanbeveling om te zorgen voor goede fietsverlichting." - Werner De Dobbeleer

  Daarnaast is ook je eigen 'verlichting' een basisvoorwaarde voor veiligheid. Denk aan een fluo hesje of reflecterende accessoires . Broodnodig en geen extra luxe, volgens Cyclobility. Laat je op voorhand goed informeren! Wij helpen je graag verder.

  Het is vooral héél gezond!

  Volgens ons en Werner De Dobbeleer is het nog steeds heel verantwoord om met de fiets te gaan werken in dit weer! Ten eerste is het heel gezond om met de fiets naar het werk te rijden. "Het is bewezen dat werknemers die dagelijks met de (elektrische) fiets naar het werk komen, minder ziektedagen opnemen."

  Anderzijds ben je als fietser geen deel van het fileprobleem . "Je zit niet in de auto. Je zorgt mee voor de oplossing van het fileleed!" Hoera!

  En bovendien is fietsen goed voor het milieu omdat je geen uitstoot hebt. "Allemaal redenen om ook te blijven fietsen naar het werk in de winter", besluit Werner De Dobbeleer.

  Beluister zijn interview hier.

  Vergeet je fiets en jezelf niet te soigneren in de winter.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.