Direct naar
    Tips

    Een fiets leasen als particulier, kan dat?

    Ondanks de fiets overal de straten aan het veroveren is, kan je in België geen fiets leasen als particulier. Leasing van een fiets kan enkel via jouw werkgever. Dit kan aan de hand van verschillende (budget neutrale) oplossingen. Loonruil is de meest voorkomende vorm van fietsleasing. Het leasebedrag wordt van het brutoloon ingehouden. Een cafetariaplan of mobiliteitsplan komt vaak voor in bedrijven die ook een bedrijfswagen aanbieden. Fietslease wordt hier opgenomen in een flexibel verloningspakket. Als je het gelukt hebt van een erg gulle werkgever te hebben biedt die misschien een bedrijfsfiets aan als surplus! Maar wat als jouw werkgever jou niet de mogelijkheid geeft om een fiets te leasen?

    Een fiets leasen als particulier kan niet

    In België is het niet mogelijk voor particulieren om een fiets te leasen; deze optie is enkel beschikbaar via de werkgever.

    Particulier een elektrische fiets leasen bestaat dus niet. Het voordeel van een leasefiets is namelijk dat het leasebedrag wordt afgetrokken van het brutoloon van de medewerker. Mocht het mogelijk zijn een fiets te leasen als particulier, dan vervalt het bruto-netto voordeel. Als particulier is het voordeliger om een fiets aan te kopen. Helaas is dat een serieuze hap uit het budget!

    Alternatief: renteloze fietslening

    Uiteraard kan je ervoor kiezen om een elektrische fiets direct zelf te kopen.

    Als je bijvoorbeeld een speed pedelec koopt met een fietshelm (deze is zelfs verplicht bij dergelijke fiets) en een waterdichte fietszak zal je niet achterover moeten vallen van een bedrag van €7000! Dat is voor veel mensen een serieuze hap uit het budget. Daarom bieden we bij Cyclobility nu de renteloze fietslening aan.

    Voordelen

    Heel wat banken bieden de dag van vandaag fietsleningen aan. Het voordeel van een fietslening bij Cyclobility ten opzichte van een standaard lening is de rentevoet aan 0,0% . Hierdoor doe je als particulier een mooi voordeel als je een fiets koopt bij Cyclobility .

    Op het einde van de afbetaling van je fietslening is de fiets jouw eigendom . Een gemiddelde leasetermijn bedraagt 48 maanden. Op het einde van deze termijn is de fiets nog steeds eigendom van de leasemaatschappij. Je kan er ook voor kiezen de fiets over te nemen mits betaling van de restwaarde.

    Bij een lening betaal je enkel de waarde van de fiets en de rentekost (bij Cyclobility valt de rentekost ook weg). Wanneer je een fiets leaset betaal je meer dan enkel de fiets. Cyclobility kiest ervoor volgende diensten op te nemen in het leasepakket: onderhoud & herstellingen, verzekering tegen diefstal en schade en pechverhelping onderweg.

    Nadelen

    Het grootste nadeel van een lening is dat dit bedrag niet afgetrokken wordt van jouw brutoloon en je dus niet van de vrijstelling van RSZ en bedrijfsvoorheffing geniet. Ondanks de rentes laag zijn voor een groene lening, zal jouw bank toch enkele kruimels willen van de koek. Op het einde van de rit zal de fiets een hogere kostprijs hebben dan wanneer je hem leaset of gewoon aankoopt.

    Na de leasetermijn kan je ervoor kiezen de fiets al dan niet over te nemen . Misschien valt jouw oog na vier jaar op een nieuw model, en kan je ervoor kiezen de fiets over te laten aan Cyclobility. Wie weet welke futuristische e-bikes zijn er binnen vier jaar op de markt?!

    Wanneer je een fiets leaset bij Cyclobility wordt alles voor jou geregeld . Je hebt geen zorgen. De fiets wordt aan huis geleverd, je hebt recht op minstens 1 onderhoud op jouw bedrijf, verzekering voor schade en diefstal is inbegrepen alsook pechbijstand onderweg. Deze zaken moet je allemaal zelf regelen bij een particuliere aankoop.

    Het is helaas niet mogelijk om als particulier een fiets te leasen. Het is wel mogelijk om een fietslening af te sluiten.

    Waarom is fietsleasing zo voordelig?

    Een fiets leasing bestaat uit de huur van de fiets en alles wat bij uw fietservaring komt kijken: onderhoud, verzekering tegen diefstal en schade, fietsbijstand en vervangservice. Cyclobility biedt een fietsleasingpakket aan op maat van uw bedrijf.

    Bij het leasen van een fiets in België , komen de werkgever en zijn werknemer meestal overeen dat een fiets ter beschikking wordt gesteld in ruil voor inhouding op het salaris. En dat is een mooie zaak: de bijdrage via het brutoloon is vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing en RSZ, waardoor de werknemer slechts de helft van de werkelijke kostprijs betaalt.

    Wanneer de werkgever een fietsvergoeding betaalt, is het mogelijk om de kost voor de werknemer naar nul euro te brengen. In sommige gevallen valt er zelfs iets aan te verdienen!

    Meer info hierover kan je in onze blog lezen Hoe voordelig is een leasefiets ? Om deze redenen is een fiets leasen via de werkgever net zo interessant!

    Opties als particulier

    De elektrische fiets kopen of een fietslening aangaan zijn voorlopig de enige opties die je hebt als particulier. Probeer jouw werkgever of HR manager warm te maken voor een fietsleaseplan . Cyclobility legt hen heel eenvoudig uit hoe een budgetneutrale fietslease in zijn werk gaat, van A tot Z. We komen op bezoek bij jou op het bedrijf of staan open voor een online presentatie.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.