Direct naar
  Tips

  Hoeveel kost een fiets leasen via de werkgever?

  Bedrijven streven naar zoveel mogelijk werknemers op de fiets! Het is een populaire trend die zich op vele manieren laat zien: fietskilometers naar het werk worden vergoed, ondernemingen sluiten fietsleasingscontracten af en de fietssnelwegen schieten als paddestoelen uit de grond. Maar de vraag is: hoe voordelig is het om een fiets te leasen via de werkgever? En wat is de kostprijs voor de werknemer?

  Al fietsend rijk worden: in Vlaanderen kunnen bijna 90% van de werknemers profiteren van een fietsvergoeding. Zolang die vergoeding onder de €0,27 per gefietste woon-werkkilometer bedraagt, is het bedrag belastingvrij. Meer en meer werknemers tekenen met plezier voor de vele voordelen van de (elektrische) fiets om hun woon-werkkilometers te overbruggen.

  Het is duidelijk dat de fiets hoog op de politieke agenda staat! Cyclobility verwacht dat alsmaar meer bedrijven fietsleasing zullen aanbieden. Ook het onderwijs zal uiteindelijk overstag gaan om fietsleasing voor onderwijspersoneel mogelijk te maken. Het lijkt misschien op het eerste zicht niet zo eenvoudig? Cyclobility biedt de werknemers en werkgevers ondersteuning van A-Z.

  Een elektrische fiets leasen via de werkgever?

  Aan een elektrische fiets of speed pedelec hangt een stevig prijskaartje. Wie een fiets wil leasen via de werkgever hoeft dit bedrag niet in één keer op te hoesten. Als je een fiets koopt , is dit vaak wel het geval. Tenzij je een fietslening afsluit.

  Bovendien wordt het leasebedrag maandelijks van het brutoloon afgehouden. Hierdoor ruilt de werknemer amper de helft van de kost netto in. Na 48 maanden houdt de werknemer er een kwalitatieve fiets op na, mits de betaling van het beperkte restbedrag. Een leasefiets kan ook deel uitmaken van een cafetariaplan. Een verloning op maat van de werknemer tegen dezelfde kosten voor de werkgever. Let hierbij wel dat je boven het baremaloon blijft.

  Een (elektrische) fiets kan ook binnen het leasingbudget vallen dat anders voor een bedrijfswagen gebruikt wordt. In dat geval kiest de werknemer voor een kleinere auto en ruilt het vrijgekomen budget in voor een leasefiets. Op deze manier wordt het nettoloon van de werknemer niet beïnvloed.

  Cyclobility zorgt er voor dat de werknemer elke dag zorgeloos naar het werk kan pendelen. In het leasepakket van Cyclobility zit onder andere een diefstal- en schadeverzekering, het (meer) jaarlijkse onderhoud, pechverhelping, enz.

  Kostprijs fiets leasen = financieel interessant

  Fietsleasing bestaat uit de huur van de fiets en alles wat bij uw fietservaring komt kijken: onderhoud van je fiets, verzekering tegen diefstal en schade, fietsbijstand en vervangservice. Cyclobility biedt een fietsleasingpakket aan op maat van uw bedrijf.

  Bij het leasen van een fiets in België, komen de werkgever en zijn werknemer meestal overeen dat een fiets ter beschikking wordt gesteld in ruil voor inhouding op het salaris. En dat is een mooie zaak: de bijdrage via het brutoloon is vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing en RSZ, waardoor de werknemer slechts de helft van de werkelijke kostprijs betaalt.

  Wanneer de werkgever een fietsvergoeding betaalt, is het mogelijk om de kost voor de werknemer naar nul euro te brengen. In sommige gevallen valt er zelfs iets aan te verdienen!

  Concreet voorbeeld van hoeveel een een fiets leasen kost voor de werknemer:

  Stel, je wil een fiets leasen met een winkelwaarde van €3000 over een termijn van 48 maanden. Elke maand zal je een bedrag van ongeveer €45 netto moeten inleveren, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Dit bedrag is inclusief verzekering, pechverhelping, onderhoud, vervangservice bij garantie, enz. Na 48 maanden heb je de kans om de fiets voor de restwaarde over te nemen. Je kan de fiets ook gewoon terug inleveren bij Cyclobility.

  Vergeet niet dat je de maandelijkse kost deels of helemaal kan compenseren met de fietsvergoeding . Een werknemer die dagelijks 10km heen en weer fietst, zal op het einde van de maand €48 aan fietsvergoeding ontvangen.

  Ben je verplicht een onderhoudscontract te nemen?

  Bij Cyclobility zit het onderhoudscontract standaard in het fietsleasingscontract. Uiteraard is dit contract flexibel en kan elk bedrijf afzonderlijk kiezen welke diensten en verzekeringen ze al dan niet in het contract willen opnemen. Dit zelfs individueel afgestemd per werknemer.

  Waarvoor mag je een leasefiets gebruiken?

  Volgens de wet moet de leasefiets ‘daadwerkelijk’ gebruikt worden om naar het werk te fietsen. Je moet op regelmatige basis met de fiets naar het werk. Het aantal dagen per fiets ligt nergens vast, gebruik je gezond verstand. Deze fiets mag hiernaast ook in de vrije tijd gebruikt worden. Ook wie van thuis naar het station fietst en verder reist met de trein, is in regel. Ook zij kunnen genieten van de voordelen van een fietseleasecontract en de onbelastbare fietsvergoeding.

  Heb je bij elk type fiets recht op een vrijgestelde fietsvergoeding?

  Het recht op een fietsvergoeding is niet gelinkt aan het type fiets. De enige voorwaarde is dat je effectief met de fiets naar het werk moet pendelen.

  Of je nu een fiets van het werk, een leasefiets of je eigen fiets gebruikt, is van geen belang.

  Wat zijn de andere voordelen van een fietslease via het werk?

  Er zijn weinig nadelen verbonden aan fietslease . Naast de financiële voordelen heb je ook de positieve impact op de mobiliteit, jouw gezondheid en het milieu. Het is bewezen dat mensen die met de fiets naar het werk gaan minder stress hebben en er fysiek en mentaal een betere gezondheid op na houden.

  Op de website van Cyclobility vind je heel wat voordelen van fietsleasing terug. Fietsleasing via het werk is een grote maar eenvoudige stap naar een meer duurzame samenleving! Cyclobility is de perfecte partner in fietsleasing! Zorgeloos fietsen leasen, is ons vak.

  Contacteer ons en wij komen met veel plezier langs. Cyclobility licht alle aspecten omtrent fietsleasing toe en garandeert een correcte fietspolicy. Is een fiets leasen via de werkgever voordelig? Ja!

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.