Direct naar
    Case study

    Case study: Zorgpunt Waasland pionier op vlak van fietsleasing bij openbare organisaties

    Zorgpunt Waasland, de grootste speler in het Waasland op vlak van ouderenzorg, lanceerde in 2022 als één van de eerste openbare organisaties in Oost-Vlaanderen fietsleasing voor haar medewerkers. Elke dag zetten 1650 medewerkers van Zorgpunt Waasland zich in om kwalitatieve zorg te verlenen aan iedereen die ze nodig heeft. Wij gingen langs bij Madyvan Asmalsky (directeur facility) en Tine De Wilde (personeelsdirecteur) om te polsen naar hun ervaringen met Cyclobility én fietslease.

    Hoe belangrijk is duurzaam ondernemen voor Zorgpunt Waasland?

    Als grote speler in de zorgsector is duurzaamheid een aspect dat we willen verankeren in ons beleid en dagelijkse werking. Dat gaat dan zowel over het gebruik van duurzame materialen in onze voorzieningen als over de energie-efficiëntie van gebouwen, voertuigen en ga zo maar door...

    Er wordt zeer hard gewerkt om energiebesparende maatregelen te implementeren in ons patrimonium (zonnepanelen, warmtepompen,...). Daarnaast is de transitie van ons wagenpark naar een groenere vloot (elektrificatie) volop aan de gang. Bij aanbestedingen wordt de component duurzaamheid steevast als gunningscriteria opgenomen in de bestekken.

    Door het aanbieden van fietsleasing stimuleert Zorgpunt Waasland haar medewerkers om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer en andere verplaatsingen. Dit draagt niet alleen bij tot minder auto's op de weg, en dus reductie van C02-uitstoot, maar ook tot het algemeen welzijn van de medewerkers.

    Hoe kwam het idee rond fietsleasing tot stand?

    Onze medewerkers van de aankoopdienst hebben dit initiatief met behulp van de directeur Facility en de personeelsdirecteur op de agenda gezet en dit werd gretig opgepikt door het management. Fietsleasing past naadloos binnen het personeelsbeleid en de waarden van Zorgpunt Waasland. We willen een duurzame en nabije organisatie zijn die een eerlijk, transparant én – in dit geval – ook flexibel loonpakket aanbiedt aan de werknemers.

    Anno 2023 leasen wij reeds meer dan 100 fietsen via Cyclobility. Dankzij de prima service, gecombineerd met de nodige interne reclame en het ambassadeurschap van de gebruikers, komen er mogelijk een 35-tal fietsen bij in 2023.

    Daarnaast probeert Zorgpunt Waasland via diverse initiatieven onder de vlag van 'Happy@work' op regelmatige basis haar medewerkers aan te moedigen om te bewegen. Het aanbieden van fietsleasing aan onze mensen past dus perfect in dit verhaal.

    Hoe verloopt de samenwerking met Cyclobility?

    De samenwerking verloopt zeer positief. Afspraken worden correct nageleefd en er is heldere communicatie tussen Cyclobility en Zorgpunt Waasland.

    De ondersteuning, zowel richting personeelsdienst als operationeel (voor de gebruikers van de fietslease) is uitstekend. Vragen worden snel en correct behandeld en bij eventuele problemen wordt in onderling overleg naar een oplossing gezocht.

    Hoe verliep het informatieproces en de activatie van de medewerkers?

    Er werden in eerste instantie infosessies (digitaal - covid) én testmomenten georganiseerd waarbij onze mensen naar hartenlust verschillende modellen konden testen en waar ze het nodige advies kregen van Cyclobility. Daarnaast is er een 'dedicated' website voor de medewerkers boordevol informatie, een uitgebreid aanbod (webshop) en een sectie met de meest gestelde vragen en antwoorden.

    Het leaseplatform is duidelijk en gebruiksvriendelijk, zowel voor de eindgebruiker als voor HR. Eens de collega's zijn aangemeld vinden ze makkelijk hun weg op het portaal en kunnen ze hun fietslease berekenen . Ook de ondersteuning die Cyclobility via haar partner (Ilse Pauwels, PHR) biedt is zeker een meerwaarde.

    Hoe ervaren medewerkers fietslease via loonruil?

    Fietsleasing werd warm onthaald binnen de organisatie. Medewerkers van Zorgpunt Waasland kunnen er voor kiezen om een deel van de eindejaarspremie in te zetten om een fiets te leasen. Het fiscale voordeel is een (extra) stimulans om in te stappen in de fietslease .

    Voor medewerkers die actief zijn in de thuiszorgdiensten en hun leasefiets gebruiken als hoofdvervoermiddel is het – dankzij de fietsvergoeding – een kostendekkend verhaal. Wie veel fietst kan er zelfs iets extra mee verdienen! De ervaringen rond fietslease zijn heel positief bij Zorgpunt Waasland.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.