Direct naar
  Fietslease

  Dit zijn de nadelen van fietsleasing

  Fietsleasing is populairder dan ooit en kent veel voordelen voor de werknemer en de werkgever. Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan fietsleasing. Die nadelen bespreken we in dit artikel.

  1. Verbrekingsvergoeding bij veranderen van werkgever

  De samenwerking tussen jou en je werkgever kan onverwacht tot een einde komen, hetzij doordat je zelf ontslag neemt, hetzij doordat je wordt ontslagen. In beide gevallen wordt het fietsleasecontract beëindigd en is er (meestal) een verbrekingsvergoeding verschuldigd. Hieronder volgen de mogelijke scenario's:

  • Je neemt ontslag: als je de fiets overneemt, dan moet je geen verbrekingsvergoeding betalen. Neem je de fiets niet over, dan betaal je een verbrekingsvergoeding.
  • Je bent ontslagen: de werkgever betaalt de verbrekingsvergoeding.  

  Bij Cyclobility houden we bewust de verbrekingsvergoeding zo laag mogelijk en rekenen we enkel de kost voor de ophalen en kost om de fiets tweedehands te verkopen aan. Deze bedraagt 20% van 12 maanden huur.

  2. Je bent geen eigenaar van de fiets

  Tijdens de leaseperiode ben je geen eigenaar van de fiets. Deze blijft eigendom van de fietsleasemaatschappij. Na de leasetermijn heb je wel de mogelijkheid om de fiets over te nemen aan 16% van de advies verkoopprijs.

  Wil je wel eigenaar zijn van een elektrische fiets of speed pedelec en wens je die af te betalen op je eigen tempo? Dan kan onze renteloze fietslening een goed alternatief zijn voor jou. Bij ons kun je effectief een fiets kopen op afbetaling zonder extra kosten. Hierdoor kunnen wij de goedkoopste fietslening in België aanbieden.

  Stel je wenst een fiets aan te kopen van €5000. Dan kan je deze bij ons afbetalen over 36 maanden. Per maand doe je dan een afbetaling van €138,89. Na 36 maanden zal je fiets ook effectief €5000 gekost hebben. In totaal spaar je zo €304,82 uit aan interesten (besparing berekend op basis van de huidige interestvoet van 3,99%).

  Simuleer hier zelf je fietslening

  Je maandelijkse afbetaling

  • Maandelijkse afbetaling €${ result.monthly.toFixed(2) }
  • Rentevoet ${ result.interest }%
  • Looptijd ${ settings.months } maanden
  • Kredietbedrag €${ result.credit }
  • Totaal terug te betalen €${ result.total }

  Besparing dankzij tussenkomst Cyclobility €${ result.totalSave.toFixed(2) } *
  Start hier je aanvraag voor de goedkoopste fietslening

  Plan afspraak in winkel (*) besparing berekend op basis van huidige interestvoet van ${ (settings.jkp * 100).toFixed(2) }%. Enkel mogelijk om een lening af te sluiten indien de fiets in een Cyclobility winkel gekocht wordt en niet cummuleerbaar met andere acties.

  3. Minimale impact op je pensioen

  Bij de berekening van je pensioen wordt gekeken naar het brutoloon dat je aan het einde van je loopbaan verdient. Als je ervoor kiest om via je werkgever een fiets te leasen door middel van een maandelijkse brutoloonruil, is het begrijpelijk dat je brutoloon iets lager zal zijn.

  Gelukkig heeft het leasen van een fiets gedurende het grootste deel van je loopbaan eigenlijk een zeer beperkte impact op je pensioen. Voor werknemers met een hoger loon is de pensioenberekening zelfs geplafonneerd, waardoor fietsleasing in dit geval eigenlijk geen enkel effect heeft op het pensioen.

  Hieruit kunnen we besluiten dat de impact van fietsleasing via bruto loonruil beperkt nadelig is op je pensioen. Het nadeel is sterk verwaarloosbaar tegenover alle voordelen van fietsleasing . Zeker als je kijkt naar het netto voordeel dat je behaalt ten opzichte van een privéaankoop. Het leasen van een fiets kost je uiteindelijk aanzienlijk minder geld, via fietsleasing kun je tot wel 50% besparen op een fiets.

  Voordelen van fietsleasing

  Ben je nog steeds heel hard aan het twijfelen over fietsleasing ? Lees dan zeker eens ons artikel over de vele voordelen van fietsleasing voor werknemers en werkgevers. Het grootste voordeel is zonder meer dat het fiscaal voordelig is voor de werknemer en dat het budgetneutraal is voor de werkgever. Daarnaast heeft fietsleasing ook een enorme impact op het milieu en je gezondheid.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.