Direct naar
    Tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen. Op de foto een rode Stromer batterij.
    Tips

    Hoe lang gaat een accu van een elektrische fiets mee?

    Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, ze zijn populairder dan ooit tevoren. Een e-bike is een milieuvriendelijk alternatief voor de wagen om je dagelijkse verplaatsingen mee te doen. Maar hoe lang gaat een accu van een elektrische fiets mee? Het is een vraag die veel mensen stellen voordat ze een elektrische fiets kopen. In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van de batterij van een elektrische fiets en de factoren die daar een impact op hebben, we delen tips over hoe je de levensduur van je accu kunt verlengen en hoe je hem op de juiste manier kunt opladen. Dus, als je wilt weten hoe je het meeste uit je elektrische fietsaccu kunt halen, lees dan zeker verder!

    Hoe lang gaat een batterij van een elektrische fiets mee?

    Een accu van een elektrische fiets heeft bij normaal gebruik gemiddeld een levensduur van ongeveer 40.000 kilometer . Dit kan meer of minder zijn, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder gaan we in op de levensduur van een batterij en welke factoren daar een effect op hebben.

    • Type batterij: er bestaan verschillende soorten batterijen die gebruikt worden in elektrische fietsen. Je hebt de lithiumbatterijen, nikkelbatterijen en loodbatterijen. Bij Cyclobility kiezen we steevast voor fietsen met lithiumbatterijen omdat deze veel meer laadcycli aankunnen in vergelijking met de andere twee opties.
    • Gebruiksfrequentie: hoe vaker je fiets met je e-bike, hoe sneller de batterij zal slijten. Logisch, toch?
    • Opslag van de batterij: ook de locatie waar je de accu van je elektrische fiets bewaard, heeft een impact op de levensduur. Extreem hoge of lage temperaturen moet je vermijden.
    • Opladen: je hoeft de batterij niet helemaal leeg te laten lopen, alvorens je ze wil opladen. Overladen is ook niet mogelijk. Wanneer je de batterij een lange tijd niet gebruikt bewaar je ze best half opgeladen.
    Hoe lang gaat de accu van een elektrische fiets mee? Ontdek handig tips in dit artikel hoe je de levensduur van bijvoorbeeld de batterij van een Stromer of Riese & Müller kunt verlengen.

    Tips om de levensduur van je batterij te verlengen

    Er zijn verschillende manieren hoe je de levensduur van je fietsaccu kunt verlengen. We helpen je graag op weg met onze tips voor onderweg én thuis.

    Levensduur van je batterij verlengen tijdens het fietsen

    Ga je de baan op met je e-bike of elektrische bakfiets ? Door vlak voor en tijdens je ritje rekening te houden met een aantal zaken, kun je de levensduur van de accu van je elektrische fiets aanzienlijk verlengen. Volgende zaken zijn belangrijk:

    • Controleer je bandenspanning: een te lage bandenspanning zorgt voor een hogere rolweerstand, waardoor je accu onnodig extra energie verbruikt. Hou je fietsbanden op maximale spanning om de rolweerstand te minimaliseren. Je hoeft dit natuurlijk niet voor elke fietstocht te controleren. Ontdek hier hoeveel bar er in je fietsband moet.
    • Kies de juiste versnelling: zet je versnelling zeker niet te hoog. Wanneer je namelijk te langzaam trapt met een hoge versnelling en bij lage snelheid, dan vreet dit energie van je accu. Kies voor een lichte versnelling wanneer je vertrekt vanuit stilstand.
    • Schakel op tijd: switch op tijd naar een lichtere versnelling bij een stoplicht of aan het begin van een klim en kies daarna weer een hogere versnelling.
    • Laat je accu niet helemaal leeglopen: fiets je accu niet helemaal leeg en probeer deze regelmatig op te laden, bijvoorbeeld tijdens een tussenstop bij een oplaadpunt voor e-bikes. Op deze website vind je een overzicht van de oplaadpunten in België.
    Tips om de levensduur van je fietsaccu te verlengen. Op de foto een rode Stromer batterij.

    Accu van je elektrische fiets opladen

    Hoe lang de accu van een elektrische fiets of speed pedelec mee gaat, hangt ook nauw samen met het ontladen en opladen van je batterij. Het volledige opladen of ontladen van een batterij, noemen we een laadcyclus.

    Iedere batterij heeft een maximum aantal laadcyclussen. Daarna is de batterij aan vervanging toe of moet deze gereviseerd worden. Om je batterij zo goed mogelijk te ‘verzorgen’, is het belangrijk om het aantal laadcyclussen zo klein mogelijk te houden en moet je diepontlading vermijden (dit is wanneer de batterij door zelfontlading een bepaald bodemniveau bereikt en hierdoor onherstelbaar beschadigt geraakt). Dit kun je allemaal doen om je batterij in goede conditie te houden:

    • Het is aanbevolen om je accu maandelijks minstens één keer te laden en te ontladen. Ontladen houdt in dat je de batterij van de e-bike leeg fietst. Dit moet je niet in één keer doen, dit kan je gerust spreiden over verschillende fietstochten.
    • Door de accu van je elektrische fiets bij kamertemperatuur op te laden, kan dit de levensduur aanzienlijk verhogen.
    • Verwijder (indien mogelijk) je batterij: pendel je naar het werk? Neem dan telkens de accu uit je fiets. Zo voorkom je dat je accu blootgesteld wordt aan hitte, regen of andere extreme weersomstandigheden.
    • Vermijd extreme temperaturen: we haalden het al eerder aan in dit artikel, maar extreem hoge of lage temperaturen hebben een negatief effect op de levensduur van je batterij. Bewaar je accu op een donkere plek met een temperatuur tussen +5°C en de +25°C (zeker niet in volle zon leggen). Extreme temperaturen kunnen de actieradius van je batterij met 30-50% verlagen.
    • Berg je accu niet helemaal leeg op: het is sterk aanbevolen om ervoor te zorgen dat de accu ten minste voor de helft is opgeladen voordat je deze voor een langere periode opbergt. Een accu die volledig is ontladen, kan diepontlading veroorzaken, wat kan leiden tot onherstelbare schade aan de accu en het vervallen van de garantievoorwaarden. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de accu minimaal half opgeladen op te bergen.

    Accu van je elektrische fiets bewaren

    Je zou het niet verwachten, maar ook de manier waarop je de accu van je elektrische fiets bewaard, heeft een impact op de levensduur. Hieronder vind je enkele tips om je batterij goed te bewaren:

    Wat kost een nieuwe accu van een elektrische fiets?

    Ondanks de goede zorgen voor je accu, is slijtage niet te vermijden. Op een bepaald moment moet je dus toch eens je batterij vervangen. Een nieuwe batterij kost gemiddeld tussen de 400 en 1000 euro. De prijs van een nieuwe accu wordt bepaald door het merk en de capaciteit van je batterij. Hou je van lange ritten? Dan moet je overwegen om een batterij te nemen met een hoger Wh.

    Kun je een de batterij van een elektrische fiets reviseren?

    Een nieuwe batterij is dus zeker niet goedkoop. In sommige gevallen kan het interessant zijn om je batterij te laten reviseren. Bij revisie worden de oude cellen van de batterij vervangen door nieuwe, waardoor de batterij een tweede leven krijgt.

    Persoonlijk advies in onze winkels

    Heb je nog een specifieke vraag over hoe lang de accu van een elektrische fiets mee gaat? Kom dan zeker eens langs in één van onze fietsenwinkels in je buurt of contacteer ons via de website.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.