Direct naar
  Tips

  Betaal je nieuwe elektrische fiets of speed pedelec doormiddel van je fietsvergoeding

  De afgelopen maanden, zelf jaren, zijn de prijzen van benzine en diesel enorm gestegen. Hierdoor maken mensen bewust de keuze om de auto links te laten liggen en voor duurzame mobiliteit te kiezen, zoals de fiets. Terecht ook, want fietsen heeft niet alleen een grote impact op het milieu, het is ook nog eens gezond. Wat veel mensen niet weten is dat fietsen ook centen oplevert. In die mate zelf dat je de aankoop van een elektrische fiets of speed pedelec na enkele jaren al terugverdiend hebt. In dit artikel leggen we aan de hand van een simulatie uit hoe voordelig naar het werk fietsen kan zijn.

  Regelgeving rond de fietsvergoeding in België

  Vooraleer we in de simulatie duiken, is het belangrijk om het wettelijk kader en de regels rond de fietsvergoeding in België even te kaderen.

  Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht voor alle werknemers. Daar waar het voordien een gunst was van de werkgever aan de werknemer, is het nu dus een verplichting. Uit cijfers blijkt dat zo’n 20% van de fietsende werknemers in België een fietsvergoeding ontvangt.

  Een fietsvergoeding is voor de werknemer zeer voordelig want ze is vrijgesteld van inkomensbelasting en sociale zekerheidsbijdragen. Let op, de vrijstelling is van toepassing tot een bedrag van 0,27 euro per kilometer (aanslagjaar 2024, inkomsten 2023). Voor het aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) was er nog een bedrag van 0,25 euro van toepassing.

  Als de fietsvergoeding niet gespecifieerd is in de sector-CAO, dan mag de werkgever zelf het bedrag van de fietsvergoeding bepalen. Als de werkgever een hogere kilometervergoeding toekent dan 0,27 euro per kilometer, is het restbedrag belastbaar als beroepsinkomsten .

  Simulatie fietsvergoeding woon-werkverkeer

  Om de simulatie van je fietsvergoeding te kunnen maken, zijn er een paar zaken die we in kaart moeten brengen: je kilometervergoeding, het aantal dagen dat je met de fiets naar het werk gaat en de afstand die je dagelijks aflegt van je woonplaats naar het werk. In onze simulatie gaan we uit van volgende gegevens:

  • Fietsvergoeding: 0,27 euro per afgelegde kilometer
  • Afstand naar het werk: 20 kilometer
  • Aantal dagen met de fiets naar het werk: 10 per maand

  Als we bovenstaande gegevens in een berekening gieten, dan krijg je dit resultaat:

  €0,27/km x 40 km (want heen en terug) x 10 dagen/maand = 108 euro

  In bovenstaande berekening heb je op een maand tijd 400 fietskilometers afgelegd. In dat geval heb je recht op een fietsvergoeding van maximaal 108 euro per maand belastingvrij. Op jaarbasis is dit een extra inkomen van 1296 euro .

  Besparing op brandstof

  Zoals je ziet, kun je een aardig centje verdienen door met de fiets naar het werk te pendelen. Maar daar stopt het niet: door met de fiets naar het werk te gaan verdien je niet alleen geld, je spaart ook heel veel uit aan brandstof voor je wagen.

  Om dit aan te tonen, werken we verder met bovenstaande gegevens en gaan we er van uit dat je 10 dagen per maand minder met de wagen naar het werk gaat. Om te berekenen hoeveel brandstof je uitspaart, gebruiken we volgende gegevens:

  • Wagen: Volkswagen Golf 1.5 130pk Comfortline uit 2019
  • Gemiddeld verbruik 6,2 l/100 km (brochure 5,0 l/100 km)
  • Afstand naar het werk: 20 kilometer
  • Aantal dagen met de fiets naar het werk: 10 per maand
  • Brandstofprijs benzine 95: 2,06 euro/l (juli 2022)

  Als we bovenstaande gegevens in een berekening gieten, krijgen we volgend resultaat:

  (6,2/100) x 400 km x 2,06 euro/l = 51,09 euro / maand

  Door 10 dagen per maand niet met de wagen naar het werk te gaan, zou je 51,09 euro per maand kunnen besparen. Op jaarbasis komt dit neer op een besparing van 613,18 euro .

  Je fiets terugverdient na 3 jaar

  Als je op 20 km afstand van je werk woont, is de kans groot dan je kiest voor een speed pedelec (trapondersteuning tot 45 km/u). Een degelijke speed pedelec, bijvoorbeeld een Stromer ST1, kost ongeveer 5000 euro.

  Door 10 dagen met de fiets naar het werk te gaan krijg je een jaarlijkse fietsvergoeding van 1296 euro. Tel dit op met de brandstof besparing van jaarlijks 613,18 euro, dan doe je een jaarlijks voordeel van 1909,18 euro . Dit wil zeggen dat je de investering van 5000 euro voor je speed pedelec op minder dan 3 jaar kunt terugverdienen .

  Je fiets financieren met een renteloze fietslening van Cyclobility

  Zou je graag een nieuwe (elektrische) fiets of speed pedelec kopen maar zou je de aankoopkost willen spreiden over enkele jaren? Dat kan. Daarvoor heeft Cyclobility de renteloze fietslening in het leven geroepen. Een fietslening waarbij wij de rente op ons nemen, zodat deze kost voor jou wegvalt. Hierdoor hebben wij de goedkoopste fietslening in België . Er is één voorwaarde en dat is dat je een fiets koopt in één van onze fietsenwinkels .

  Simuleer hier je fietslening

  Je maandelijkse afbetaling

  • Maandelijkse afbetaling €${ result.monthly.toFixed(2) }
  • Rentevoet ${ result.interest }%
  • Looptijd ${ settings.months } maanden
  • Kredietbedrag €${ result.credit }
  • Totaal terug te betalen €${ result.total }

  Besparing dankzij tussenkomst Cyclobility €${ result.totalSave.toFixed(2) } *
  Start hier je aanvraag voor de goedkoopste fietslening

  Plan afspraak in winkel (*) besparing berekend op basis van huidige interestvoet van ${ (settings.jkp * 100).toFixed(2) }%. Enkel mogelijk om een lening af te sluiten indien de fiets in een Cyclobility winkel gekocht wordt en niet cummuleerbaar met andere acties.

  Grote impact op het milieu en op je gezondheid

  Met de fiets naar het werk gaan heeft niet alleen een grote impact op je portemonnee, het heeft ook een grote impact op het milieu. Door met de fiets naar het werk te gaan reduceer je de CO2 uitstoot, de files en je ecologische voetafdruk enorm.

  Ook heeft fietsen een positief effect op je gezondheid. Uit onderzoek van het Attentia Business Intelligence Team blijkt dat fietsende werknemers zich minder vaak ziek melden op het werk dan collega’s die nooit met de fiets naar het werk gaan. Zo is het korte ziekteverzuim van fervente fietsers (mensen die meer dan 6 maand per jaar naar het werk fietsen) slechts 2,74%.

  Wil je als bedrijf ook een impact hebben op de samenleving? Start dan met fietsleasing .

  Veelgestelde vragen over de fietsvergoeding

  • Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht voor alle werknemers in België dankzij CAO 164 die werd afgesloten tussen werknemers- en werkgeversorganisaties in de NAR.

   Een kleine kanttekening die we zeker willen meegeven: deze nieuwe verplichting is alleen van toepassing als binnen het paritair comité of de onderneming nog geen collectieve arbeidsovereenkomst bestaat die voorziet in een fietsvergoeding.

   CAO 164 is dus suppletief. De reeds bestaande CAO fietsvergoeding (op sector- of ondernemingsvlak) blijft dus van toepassing zelfs bij een lager bedrag.

  • Een fietsvergoeding is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen voor zolang het niet boven een bepaald bedrag per km uitkomt. Vanaf 1 januari 2023 is de fietsvergoeding belastingvrij tot 0,27 euro per kilometer. Krijg je een hogere kilometervergoeding, dan ben je belast op wat daar bovenop komt.

  • Als je een fietsvergoeding ontvangt die niet hoger is dan 0,27 euro per afgelegde kilometer, dan moet je deze niet aangeven in je belastingaangifte. Krijg je een hogere fietsvergoeding per kilometer, dan moet je het verschil wel aangeven en zal je daarop belast worden.

  • De fietsvergoeding wordt betaald door de werkgever.

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.