Tips, nieuws en info over (elektrisch) fietsen...

Betaal je nieuwe elektrische fiets of speed pedelec doormiddel van je fietsvergoeding

De afgelopen maanden, zelf jaren, zijn de prijzen van benzine en diesel enorm gestegen. Hierdoor maken mensen bewust de keuze om de auto links te laten liggen en voor duurzame mobiliteit te kiezen, zoals de fiets. Terecht ook, want fietsen heeft niet alleen een grote impact op het milieu, het is ook nog eens gezond. Wat veel mensen niet weten is dat fietsen ook centen oplevert. In die mate zelf dat je de aankoop van een elektrische fiets of speed pedelec na enkele jaren al terugverdiend hebt. In dit artikel leggen we aan de hand van een simulatie uit hoe voordelig naar het werk fietsen kan zijn.

Regelgeving rond de fietsvergoeding in België

Vooraleer we in de simulatie duiken, is het belangrijk om het wettelijk kader en de regels rond de fietsvergoeding in België even te kaderen.

Eerst en vooral: niet iedereen heeft recht op een fietsvergoeding. Het is een gunst van de werkgever aan de werknemer. De werkgever is dus niet verplicht om een fietsvergoeding toe te kennen, tenzij de sector-CAO hem ertoe verplicht. Uit cijfers blijkt dat zo’n 20% van de fietsende werknemers in België een fietsvergoeding ontvangt.

Een fietsvergoeding is voor de werknemer zeer voordelig want ze is vrijgesteld van inkomensbelasting en sociale zekerheidsbijdragen. Let op, de vrijstelling is van toepassing tot een bedrag van 0,25 euro per kilometer (aanslagjaar 2023, inkomsten 2022). Voor het aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021) was er nog een bedrag van 0,24 euro van toepassing.

Als de fietsvergoeding niet gespecifieerd is in de sector-CAO, dan mag de werkgever zelf het bedrag van de fietsvergoeding bepalen. Als de werkgever een hogere kilometervergoeding toekent dan 0,25 euro per kilometer, is het restbedrag belastbaar als beroepsinkomsten.

Simulatie fietsvergoeding woon-werkverkeer

Om de simulatie van je fietsvergoeding te kunnen maken, zijn er een paar zaken die we in kaart moeten brengen: je kilometervergoeding, het aantal dagen dat je met de fiets naar het werk gaat en de afstand die je dagelijks aflegt van je woonplaats naar het werk. In onze simulatie gaan we uit van volgende gegevens:

  • Fietsvergoeding: 0,25 euro per afgelegde kilometer
  • Afstand naar het werk: 20 kilometer
  • Aantal dagen met de fiets naar het werk: 10 per maand

Als we bovenstaande gegevens in een berekening gieten, dan krijg je dit resultaat:

€0,25/km x 40 km (want heen en terug) x 10 dagen/maand = 100 euro

In bovenstaande berekening heb je op een maand tijd 400 fietskilometers afgelegd. In dat geval heb je recht op een fietsvergoeding van maximaal 100 euro per maand belastingvrij. Op jaarbasis is dit een extra inkomen van 1200 euro.

Besparing op brandstof

Zoals je ziet, kun je een aardig centje verdienen door met de fiets naar het werk te pendelen. Maar daar stopt het niet: door met de fiets naar het werk te gaan verdien je niet alleen geld, je spaart ook heel veel uit aan brandstof voor je wagen.

Om dit aan te tonen, werken we verder met bovenstaande gegevens en gaan we er van uit dat je 10 dagen per maand minder met de wagen naar het werk gaat. Om te berekenen hoeveel brandstof je uitspaart, gebruiken we volgende gegevens:

  • Wagen: Volkswagen Golf 1.5 130pk Comfortline uit 2019
  • Gemiddeld verbruik 6,2 l/100 km (brochure 5,0 l/100 km)
  • Afstand naar het werk: 20 kilometer
  • Aantal dagen met de fiets naar het werk: 10 per maand
  • Brandstofprijs benzine 95: 2,06 euro/l (juli 2022)

Als we bovenstaande gegevens in een berekening gieten, krijgen we volgend resultaat:

(6,2/100) x 400 km x 2,06 euro/l = 51,09 euro / maand

Door 10 dagen per maand niet met de wagen naar het werk te gaan, zou je 51,09 euro per maand kunnen besparen. Op jaarbasis komt dit neer op een besparing van 613,18 euro.


Je fiets terugverdient na 3 jaar

Als je op 20 km afstand van je werk woont, is de kans groot dan je kiest voor een speed pedelec (trapondersteuning tot 45 km/u). Een degelijke speed pedelec, bijvoorbeeld een Stromer ST1, kost ongeveer 5000 euro.

Door 10 dagen met de fiets naar het werk te gaan krijg je een jaarlijkse fietsvergoeding van 1200 euro. Tel dit op met de brandstof besparing van jaarlijks 613,18 euro, dan doe je een jaarlijks voordeel van 1813,18 euro. Dit wil zeggen dat je de investering van 5000 euro voor je speed pedelec op minder dan 3 jaar kunt terugverdienen.

Je fiets financieren met een renteloze fietslening van Cyclobility

Zou je graag een nieuwe (elektrische) fiets of speed pedelec kopen maar zou je de aankoopkost willen spreiden over enkele jaren? Dat kan. Daarvoor heeft Cyclobility de renteloze fietslening in het leven geroepen. Een fietslening waarbij wij de rente op ons nemen, zodat deze kost voor jou wegvalt. Hierdoor hebben wij de goedkoopste fietslening in België. Er is één voorwaarde en dat is dat je een fiets koopt in één van onze fietsenwinkels.

Grote impact op het milieu en op je gezondheid

Met de fiets naar het werk gaan heeft niet alleen een grote impact op je portemonnee, het heeft ook een grote impact op het milieu. Door met de fiets naar het werk te gaan reduceer je de CO2 uitstoot, de files en je ecologische voetafdruk enorm.

Ook heeft fietsen een positief effect op je gezondheid. Uit onderzoek van het Attentia Business Intelligence Team blijkt dat fietsende werknemers zich minder vaak ziek melden op het werk dan collega’s die nooit met de fiets naar het werk gaan. Zo is het korte ziekteverzuim van fervente fietsers (mensen die meer dan 6 maand per jaar naar het werk fietsen) slechts 2,74%.

Heb je een specifieke vraag over het leasen van een (elektrische) fiets? Stel ze hier en wij nemen spoedig contact met u op!