Direct naar
    Nieuws

    Belgen fietsen steeds vaker naar het werk

    We nemen steeds vaker de fiets voor ons woon-werkverkeer! In België neemt meer dan één op de tien werknemers (13,4%) geregeld de fiets naar het werk en dat zijn er dubbel zoveel als vijf jaar geleden (6,4%)!

    Er is geen beter moment om het onderzoek van de Vlaamse Overheid eens in detail te bekijken, dan tijdens de Week van de Mobiliteit.

    Vooral in Vlaanderen stijgt de populariteit van de fiets voor het woon-werkverkeer: meer dan 15 procent fietst regelmatig tussen thuis en werk. De koploper? Antwerpen! Eén op de vijf Antwerpse werknemers fietst naar het werk. Maar de provincie Limburg is aan een opmars bezig: het percentage is verdriedubbeld de voorbije vijf jaar.

    In Wallonië is de fiets minder populair. Aangezien de grotere afstanden en de hoogteverschillen, is dat niet onlogisch.

    Brussel zet graag in op de fietsmobiliteit: vorig jaar nam 3,73% van de werknemers regelmatig de fiets. In 2013 was dat 2,0 procent. Het pad wordt daar duidelijk geëffend!

    In alle leeftijdscategorieën, met uitzondering van de oudsten (+ 63-jaar), geldt een stijging van fietsende werknemers. Een 50-plusser fietst net zo vaak als de min-35-jarige. En de gemiddelde leeftijd van zij die naar het werk fietsen ligt op 41 jaar en 4 maanden, in 2013 was dat nog iets lager.

    Deze cijfers zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, zowel kmo’s als grote ondernemingen.

    Bron: het interessante onderzoek naar woon-werkverkeer van de Federale Overheid en De Standaard.

    Elektrische fiets

    Vijf jaar geleden woonde driekwart van de fietsers binnen een straal van tien km van het werk, in 2018 is dat slechts 62%. Door het succes van de e-bike is de gemiddelde gefietste woon-werkafstand op vijf jaar gestegen van 7,3 naar 9,4 km.

    Ook de groep die meer dan 30 km naar het werk fietst, groeide in diezelfde tijd van 5,5 procent naar 9,8 procent. De afstand is duidelijk simpel te overbruggen met een elektrische fiets of speed pedelec !

    Het openbaar vervoer

    Werknemers nemen ook vaak de trein, bus, tram of metro naar het werk. Maar die cijfers moeten wel genuanceerd worden. Een stijging van 50 procent in vijf jaar tijd is een pak minder dan wat de fiets verwezenlijkt: +104 procent!

    Ook geïnteresseerd?

    Wil je ook deel uitmaken van deze sportieve cijfers? Zegt een woon-werktraject op de fiets jou iets? Fietsleasing is een grote en eenvoudige stap in de juiste richting!

    Een fiets leasen bij Cyclobility is makkelijk: ons team biedt werkgevers en werknemers een totaalpakket aan in de vorm van een fietsleaseplan op maat. Zo heeft een fiets leasen enkel maar voordelen .

    Contacteer ons en wij komen met veel plezier bij u langs. Cyclobility licht alle aspecten omtrent fietsleasing toe en garandeert een correcte fietspolicy.

    Cyclobility is de perfecte partner in fietsleasing! Vlekkeloos fietsen leasen, is ons vak.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.