Tips, nieuws en info over (elektrisch) fietsen...

Welke maat van fiets heb ik nodig? Je Framemaat bepalen doe je zo!

Ben je van plan om een nieuwe fiets te kopen? Dan kan dit best een spannende onderneming zijn. Je koopt namelijk niet alle dagen een nieuwe tweewieler. Er zijn een paar zaken waarmee je rekening moet houden zoals: waarvoor ga je de nieuwe fiets vooral gebruiken? Wat is je budget? Welke maat van fiets heb je nodig? Vooral deze laatste vraag wordt vaak over het hoofd gezien. Om veilig en vooral comfortabel te fietsen, is het belangrijk dat je de juiste framemaat kiest. In dit artikel helpen we je om de juiste framemaat te bepalen voor je nieuwe fiets.

Is de framemaat belangrijk?

Deze vraag beantwoorden we volmondig met ‘JA’. Als je kiest voor een te kleine of te grote framemaat, dan kunnen er allerhande gezondheidsklachten de kop op steken. De juiste framemaat voorkomt knieklachten, zadelpijn, rugpijn en/of schouderpijn.

Wist je trouwens dat je bij ons testritten kan inplannen? Bezoek een Cyclobility fietsenwinkel in je buurt of maak online een afspraak. Samen met jou berekenen we dan ineens de juiste framemaat.

Framemaat voor mannen en vrouwen

De maat van je fiets is de lengte van de verticale buis in je frame uitgedrukt in centimeters.

De framemaat wordt bepaald aan de hand van je lichaamslengte. Het is echter niet evident om één matentabel toe te voegen aan onze website. Elke leverancier heeft eigen richtlijnen met betrekking tot de juiste framemaat. Die richtlijnen kunnen dan nog eens verschillen per model.

Om de optimale fietsmaat te bepalen neem je best contact met ons op of bezoek je één van onze fietsenwinkels .

Framemaat voor kinderen

De maat van een kinderfiets bepalen is een stuk eenvoudiger. Om de juiste framemaat van een kinderfiets te bepalen is voornamelijk de wielmaat belangrijk. De wielmaat wordt altijd weergegeven in inches. Hieronder een overzicht van de framematen voor kinderen:

  • 2 – 4 jaar: 12 inch bandenmaat
  • 3 – 5 jaar: 14 inch bandenmaat
  • 4 – 6 jaar: 16 inch bandenmaat
  • 5 – 7 jaar: 18 inch bandenmaat
  • 6 – 8 jaar: 20 inch bandenmaat
  • 8 – 12 jaar: 24 inch bandenmaat
  • 12 – 14 jaar: 26 inch bandenmaat

Zelf je framemaat berekenen

Je kan natuurlijk ook zelf de framemaat bereken. Vaak is dit nauwkeuriger dan afgaan op lichaamslengte. Mensen die even groot zijn kunnen namelijk een andere beenlengte hebben.

Om je framemaat te berekenen, moet je volgende stappen doorlopen:

  1. Ga met je rug tegen de muur staan en plaats je voeten 20 cm uit elkaar.
  2. Meet de lengte tussen de grond en kruishoogte (doe geen schoenen aan tijdens het opmeten)
  3. Vermenigvuldig de binnenbeenlengte (in centimeter) met 0.68 voor de juiste framemaat.

Een voorbeeld: je hebt een binnenbeenlengte van 75 centimeter. Vermenigvuldig dit met 0.68, dan heb je een framemaat van 51.

Kom je geen rond getal uit? Kies dan altijd voor de laagste framemaat. Een te hoge framemaat kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals nekpijn en pijn aan de schouders.

Waar staat de framemaat op een fiets?

Vroeger werd de framemaat nog vaak in het frame geslagen. Tegenwoordig wordt dit (bij de meeste fietsmerken) niet meer gedaan. Wil je weten welke maat een fiets heeft, dan moet je de framemaat zelf gaan opmeten. Dit doe je door de afstand te meten tussen de trapas tot aan het punt waar je zadel uit het frame komt.

Persoonlijk advies nodig?

Een nieuwe racefiets , mountainbike of gewoon een leuke elektrische fiets kopen en heb je hulp nodig bij het bepalen of bereken van je ideale fietsmaat? Kom gerust langs in één van onze fietsenwinkels in je buurt . Onze professionele medewerkers helpen je graag verder!

Heb je een specifieke vraag over het leasen van een (elektrische) fiets? Stel ze hier en wij nemen spoedig contact met u op!