Direct naar
    Heb je een platte band? In dit artikel ontdek je heel wat tips voor hoe je een fietsband moet oppompen.
    Tips

    Hoe moet je een fietsband oppompen?

    Heb je ooit het gevoel gehad dat je harder moet trappen dan normaal tijdens het fietsen, of merkte je dat je rit minder comfortabel is dan je gewend bent? Dit kan heel goed te maken hebben met de bandenspanning van je fiets. Goed opgepompte banden zijn belangrijk voor een aangename fietsrit. Maar hoe moet je een fietsband oppompen? Het lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals het type ventiel, de juiste bandenspanning, en natuurlijk de keuze van de fietspomp. In dit artikel bespreken we de verschillende stappen en geven we je tips over alles wat met het oppompen van je fietsbanden te maken heeft.

    Verschillende soorten ventielen

    Wanneer je je fietsband wil oppompen, is het eerste wat je moet weten welk type ventiel er op je band aanwezig is. Er zijn namelijk drie soorten ventielen die je zou kunnen tegenkomen:

    • Hollands Ventiel (Dunlop): Dit is een klassiek ventiel dat je vaak ziet op stadsfietsen. Het is eenvoudig te gebruiken; je hebt geen extra handelingen nodig om te beginnen met pompen. De vorm is vrij herkenbaar – het is wat breder en steviger, wat het makkelijk maakt om mee te werken.
    • Frans Ventiel (Presta): Dit slanke, lange ventiel vind je meestal op koersfietsen en sommige mountainbikes. Voordat je begint met het oppompen van je fietsband, moet je het kleine dopje bovenaan losdraaien. Wees voorzichtig, want dit type ventiel is wat gevoeliger. Als je het kleine knopje op het ventiel indrukt en er lucht uitkomt, is het klaar om opgepompt te worden.
    • Auto Ventiel (Schrader): Dit ventiel lijkt op het ventiel van een autoband en is wat robuuster. Het is te vinden op sommige mountainbikes en is handig omdat je het ook kunt oppompen bij een tankstation als dat nodig is.
    De verschillende soorten ventielen voor een fietsband op te pompen: het Hollands ventiel, het Frans ventiel en het auto ventiel.

    Elk ventiel heeft zijn eigen kenmerken en het is belangrijk dat je de juiste fietspomp (of pompkop) gebruikt die past bij jouw ventiel. 

    Juiste bandenspanning bepalen

    Nu je weet welk ventiel je hebt, is de volgende stap het bepalen van de juiste bandenspanning. Hoeveel bar er in een fietsband moet , hangt af van verschillende factoren zoals het type fiets, je gewicht en de ondergrond waarop je rijdt. De bandenspanning wordt uitgedrukt in bar en is cruciaal voor zowel je rijcomfort als veiligheid. Op de zijkant van je fietsband vind je meestal de aanbevolen minimale en maximale druk. Voor stadsfietsen ligt deze bijvoorbeeld vaak rond de 3,5 tot 4,5 bar, terwijl koersfietsen tot wel 8 bar nodig kunnen hebben voor een optimale prestatie. De bandendruk bij mountainbikes ligt heel laag, tussen de 1,1 en 2 bar. Dankzij deze lage druk hebben ze een goede tractie en schokabsorptie op onverharde wegen. 

    Onthoud dat een te lage bandenspanning je fiets zwaarder laat rijden en het risico op lekrijden verhoogt, terwijl een te hoge druk kan leiden tot een oncomfortabele rit en zelfs een klapband. Regelmatig je bandenspanning controleren en bijstellen is de boodschap!

    Fietsband oppompen: stap-voor-stap handleiding

    Met de kennis in je achterhoofd over ventielen en de ideale bandenspanning, ben je nu klaar om je fietsband op te pompen. Laten we dit proces in eenvoudige stappen opdelen, zodat je precies weet wat je moet doen:

    1. Verwijder het ventieldopje

    Begin met het verwijderen van het ventieldopje van je fietsband. Draai dit voorzichtig af en bewaar dit dopje op een veilige plek (dit gaat namelijk snel verloren). 

    2. Bevestig de fietspomp op het ventiel

    Plaats de fietspomp zorgvuldig op het ventiel. Heb je een Hollands of Frans ventiel? Dan gebruik je de kleinere opening van de fietspomp. Voor autoventielen gebruik je best de grotere opening. Bevestig de pompkop goed om luchtverlies te voorkomen.

    3. Pomp de fietsband op

    Begin met het oppompen van de fietsband. Houd de aanbevolen bandenspanning in gedachten en pomp tot je deze waarde bereikt. Als je fietspomp een drukmeter heeft, is dit een handige manier om de spanning te controleren. Geen drukmeter? Dan kun je de band indrukken om te voelen of deze stevig genoeg is.

    4. Verwijder de pomp en controleer de bandenspanning

    Nadat je de gewenste bandenspanning hebt bereikt, verwijder je de pomp voorzichtig. Controleer de band nogmaals door deze licht in te drukken of, indien mogelijk, een korte testrit te maken.

    5. Draai het ventieldopje er terug op

    Tevreden van de bandendruk? Plaats dan het ventieldopje terug op het ventiel. 

    Opmerking: bij een Frans ventiel is er een tweede dopje dat je telkens open en dicht moet draaien. 

    Verschillende soorten fietspompen

    Als fervent fietser, wil je natuurlijk voorzien zijn van het beste gereedschap. Een degelijke fietspomp is dan ook onontbeerlijk. Dit zijn de verschillende soorten fietspompen die bestaan: 

    • Vloerpompen: dit is de klassieker onder de fietspompen. Ze hebben een lange handgreep en een stabiele voet waarop je kunt staan tijdens het pompen. Vele vloerpompen hebben een ingebouwde drukmeter, wat het eenvoudig maakt om de juiste bandenspanning te bereiken. Vloerpompen zijn wel minder praktisch om mee te nemen tijdens je fietstochtje. 
    • Handpompen: deze pompen zijn compact en handig voor onderweg, handpompen zijn kleiner en lichter in vergelijking met vloerpompen. Ze zijn perfect om mee te nemen tijdens fietstochten voor het geval je onderweg lucht moet bijpompen. Houd er rekening mee dat deze pompen meer inspanning vergen en het langer kan duren om je banden volledig op te pompen.
    • CO2-pompen: wil je snel en efficiënt je fietsband oppompen? Dan zijn CO2-pompen een uitstekende keuze. Ze gebruiken CO2-cartridges om de band snel op te pompen. Deze zijn vooral populair bij racefietsers omdat ze heel makkelijk mee te nemen zijn in de achterzak of het zadeltasje.
    • Elektrische Pompen: spaar je liever je energie voor op de fiets? Dan kan een elektrische pomp een goede investering zijn. Deze pompen doen het werk voor je en zijn ideaal voor mensen die frequent hun banden moeten oppompen.
    Een platte band onderweg? Dan is een handpomp een handig formaat om mee te nemen tijdens je fietstochten. Zo kun je heel snel je fietsband oppompen.

    Wat te doen zonder fietspomp?

    Het zal je maar overkomen: je bent aan het fietsen en plots heb je een platte band, maar je hebt geen fietspomp bij je. Wat doe je dan? Ook dan zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Je kan op zoek gaan naar een fietsenwinkel in je buurt . In onze Cyclobility fietsenwinkels helpen we je graag terug op pad. 

    Is er geen fietsenwinkel te bespeuren, dan kan je op zoek gaan naar een tankstation. Sommige tankstations hebben luchtpompen die geschikt zijn voor autoventielen, maar die ook kunnen dienen om fietsbanden op te pompen. Wees wel voorzichtig met de druk, want dit zijn heel krachtige pompen. 

    En als er ook geen tankstation in de buurt is? Dan is het tijd om je sociale vaardigheden in te zetten en een medefietser aan te spreken. Misschien heeft diegene wel een fietspomp bij zich die je kunt lenen.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.