Direct naar
  Tips

  Soigneer uw fiets, maar ook de batterij

  Misschien is het u al opgevallen? Als het koud is, loopt de batterij van de elektrische fiets of smartphone snel leeg. Die batterij is namelijk gemaakt van lithium-ion, een chemische samenstelling die heel gevoelig is voor extreme temperaturen. Kan u daar iets aan doen?

  Nu het een paar dagen vriest, krijgen sommigen hun wagen niet aan de praat omdat de batterij leeg is. Grote boosdoener is de vrieskou. Maar ook de batterij van onze smartphone of elektrische fiets is gevoelig voor de koude temperatuur. “Een batterij van een smartphone raakt niet leeg, het is de chemische reactie in de batterij die niet optimaal werkt”, zegt Isabelle Roels van Samsung.

  “In een smartphone batterij vindt een chemische reactie plaats”, legt Philippe Verreecken uit, batterijspecialist van Imec. “De moderne batterijen die tegenwoordig in elektrische fietsen en smartphones zitten, zijn gemaakt van lithium-ion. Door een uitwisseling van ionen en elektronen tussen kathode en anode, met daartussen een elektrolyt, krijg je stroom. Door de vrieskou gaan de ionen minder snel bewegen, waardoor de geleiding vertraagt.” Gevolg: de batterij werkt minder goed.

  Terwijl de smartphone meestal in onze broekzak of handtas zit en op die manier de batterij warm gehouden wordt, staat de elektrische fiets soms in een koude garage. Volgens Verreecken is dat makkelijk op te lossen: “Als het enigszins kan, raad ik aan om de batterij los te koppelen en mee te nemen naar binnen. Want als je met een koude batterij vertrekt, zal het langer duren tot die optimaal werkt.”

  De accu van een elektrische fiets gaat ongeveer 40.000 kilometer mee .

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.