Direct naar
    Nieuws

    Flink fietsgedrag in Vlaanderen

    Héél goed nieuws: steeds meer mensen nemen de fiets! En maar liefst 1 op de 5 Vlamingen reed het afgelopen jaar rond op een elektrische fiets. Hoelang blijft de auto nog koning?

    In Vlaanderen blijft de (elektrische) fiets erg in trek. In vergelijking met 60% vorig jaar, zat 70% van de Vlamingen dit jaar reeds op de fiets. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkeersONveiligheidsenquête van Vias, het Belgische instituut voor de verkeersveiligheid.

    De stijging van 10% wordt hier en daar toegekend aan de opmars van de elektrische fiets: meer dan 1 op 5 Vlamingen (22%) heeft het afgelopen jaar een elektrische fiets gebruikt.

    Het aantal speed pedelecs of e-bikes, elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur kunnen rijden, is op een jaar tijd bijna verdubbeld.

    "Momenteel zijn er meer dan tienduizend fietsen ingeschreven in Vlaanderen, en elke zes maanden komen er wel drieduizend fietsen bij."

    Investeren in het fietspad

    Het wordt duidelijk steeds drukker op het fietspad. Zijn de Belgische fietspaden wel uitgerust voor (elektrische) fietsers die elkaar aan hoge snelheden inhalen?

    “Als we investeren in vlotte en veilige infrastructuur, kunnen we nog meer mensen verleiden om te fietsen”, zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts. Dat de fiets een goed alternatief kan zijn voor de auto is de voorbije jaren goed doorgedrongen tot de politiek. Weyts wil dat de volgende Vlaamse regering elk jaar 300 miljoen euro uittrekt.

    “We moeten school- en werkomgevingen aantrekkelijker maken voor fietsers. Of onaantrekkelijker voor auto’s, door schoolstraten aan te leggen.” Weyts is ook een enorme voorstander van meer fietstunnels of fietsbruggen onder of boven gevaarlijke gewestwegen.

    “Samen met een hogere fietsvergoeding zal dit van de fiets een waardige uitdager maken voor koning auto”, aldus de minister.

    Elektrisch fietsen vs. de wagen

    Hoewel de jaarlijkse Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van Vias bewijst dat de auto dit jaar het populairste vervoersmiddel blijft, is er een mentaliteitswijziging aan de gang: steeds meer werknemers rekenen op de fiets voor hun woon-werkverkeer .

    Zeker nu de bedrijfswagen meer en meer wind vangt, schakelen heel wat organisaties over op de bedrijfsfiets. Het is niet alleen een milieubewuste keuze, het bespaart werknemers heel wat filestress en er hoeft niemand op te draaien voor parkeerkosten.

    Ben je een werkgever en bied je nog geen fietsleasing aan? Breng daar dan snel verandering in! De voordelen van fietsleasing zijn eindeloos .

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.