Direct naar
    Nieuws

    Gevolgen voor de luchtkwaliteit door de Corona maatregelen

    Sinds de lockdown periode zijn er aanzienlijk minder auto’s op de baan. Lege snelwegen, verlaten stadsboulevards en het woord file heb ik intussen even niet meer gehoord op de radio. Na een dag telewerken trek ik gewoonlijk mijn loopschoenen aan. Tijdens mijn training sta ik versteld van het massaal aantal lopers, fietser, skaters en wandelaars! Iedereen wil duidelijk genieten van de gezonde buitenlucht! Zuivere, onvervuilde lucht dankzij de weinige auto’s. Toch?

    Minder stikstofdioxide, maar méér fijnstof

    Volgens het Europees Milieuagentschap EEA genieten we momenteel van een gezondere lucht dankzij de verminderde uitstoot van het verkeer. Maar recente metingen hebben aangetoond dat de verbeterde luchtkwaliteit niet enkel te danken is aan de Corona maatregelen. De luchtkwaliteit wordt bepaald door verschillende indicatoren, waaronder fijnstof en No2 .

    De kwaliteit is ook afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, en de lucht die komt binnengestroomd vanuit het buitenland. Wanneer de wind uit het Oosten komt, zoals vaak voorbije weken, hebben we te maken met fel vervuilde lucht door het Duitse Ruhr-industriegebied. In dit geval is er een felle stijging in het aantal fijnstof deeltjes.

    Wanneer er veel regen en wind is, denk maar aan de stormen en onophoudelijke regenbuien in februari, heeft dit een gunstig effect op de daling van fijnstof en No2 . Bovendien kwamen de stormen toen vanuit het Westen, en voerden ze zuivere zeelucht binnen.

    Hierdoor waren de metingen van de luchtkwaliteit tijdens de periode voor de lockdown zelfs nog positiever dan tijdens de lockdown.

    Verkeersgerelateerde luchtvervuiling

    “Die stikstofdioxides zijn de beste indicatoren voor het verkeer, en voor de lokale vervuiling” zegt Joeri Thijs, specialist luchtkwaliteit bij Greenpeace. Tijdens de lockdown periode nam de hoeveelheid No2 in Brussel af met 40%, volgens de metingen van het Europese Milieuagentschap. Dit grotendeels te danken aan de afname van het verkeer met maar liefst 50%.

    Maar, doordat we deze periode minder regen en wind hebben gezien is er wel een verhoogde concentratie aan fijnstof. Mocht er doorheen het jaar altijd hetzelfde weer zijn, zouden we echt de gevolgen van de lockdown kunnen meten. En zouden de resultaten mogelijks nog positiever zijn!

    Uiteindelijk kunnen we de conclusie trekken dat de Corona maatregelen een gunstig effect hebben op de verkeersgerelateerde luchtvervuiling.

    Hoe ziet het post-coronatijdperk eruit?

    Zal iedereen terug de wagen nemen, om achter de hoek naar de bakker te gaan? Zullen de files terug dagelijkse kost zijn? Zal iedereen zich opnieuw massaal naar het werk verplaatsen? Of zullen er enkele positieve aspecten overblijven?

    Enkele tips om jouw steentje bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit

    Gewoonte

    Nu we iets meer tijd hebben dan gewoonlijk, maak er gebruik van om zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te doen! Probeer je deze gewoonte eigen te maken. Onderzoek toont aan dat personen die fit zijn en meer bewegen, een beter immuunsysteem hebben, en meer kans hebben om het coronavirus en andere ziektes te onderdrukken. ( Steven Van Gucht, 2020)

    Koop nog snel een fiets , of maak gebruik van het fiets leasing via jouw werkgever .

    Plannen

    Zou je graag met de leasefiets naar het werk komen? Maar zie je het niet zitten om elke dag met jouw laptop en lunchbox te sleuren? Maak de avond voordien jouw spullen klaar, en steek alles in een fietstas! Geen gesleur met de rugzak, en voldoende tijd om ‘s morgens een ontbijt te nemen.

    Regen is oke

    Vertrekken wanneer het regent is niet fijn. Maar met een degelijke regenbroek en regenjas, is het nog zo plezant om te genieten van de buitenlucht. Bovendien profiteren we van een nog betere luchtkwaliteit wanneer het regent! Echt geen waterrat? Misschien is telewerk op deze dagen mogelijk?

    Beloon jezelf

    Hoogstwaarschijnlijk voorziet jouw werkgever een fietsvergoeding. Spaar deze een jaartje op, en beloon jezelf met een citytrip, sterrendiner, ...of euh, een nieuwe leasefiets ?

    Hopelijk kunnen we ondanks de ongewone tijden, en de zware crisis toch enkele positieve aspecten meenemen naar de toekomst.

    Andries Aumann
    Auteur: Andries Aumann

    Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


    Connecteer op LinkedIn.