Direct naar
  Tips

  Soigneer jezelf én je fiets tijdens het najaar

  We hebben een heerlijke zomer en nazomer gehad, maar het wordt binnenkort vast een pak kouder! Wie zijn fiets tijdens de wintermaanden niet op stal wil zetten, houdt beter rekening met deze tips. Een goed-onderhouden fiets bespaart je heel wat problemen.

  1. Blijf je elektrische fiets soigneren

  • Omdat strooizout je fiets kan beschadigen, maak je hem best meteen proper wanneer je thuis komt: spoel het frame af en wrijf het nadien schoon met een doek.
  • Vet zeker ook je ketting in met het juiste kettingvet.
  • Je remblokken krijgen in de winter iets meer te verduren dan tijdens de zomermaanden, kijk ze dus zeker eens na.
  • Probeer je elektrische fiets steeds binnen te plaatsen bij koude temperaturen. Zo is hij beschermt tegen regen en/of vorst.

  2. Bescherm je batterij

  • Gebruik altijd de oplader die bij de batterij werd geleverd. Een verkeerde oplader kan heel wat schade toebrengen!
  • Laat je batterij niet achter op een koude plek. Kan je de accu niet verwijderen? Probeer je fiets dan binnen te plaatsen.
  • Respecteer de laadcyclus en vermijd een lege batterij. Hoe minder diep je batterij ontlaadt, hoe langer ze meegaat!

  Ervaar je toch enige problemen? Wie een fiets least via Cyclobility heeft recht op een uitstekende service. Contacteer ons , wij helpen je meteen verder, en dat in eender welk seizoen!

  3. Maak komaf met slipgevaar

  • Gebruik altijd beide remmen!
  • Een lagere bandenspanning verhoogt de grip van je banden op de weg.
  • Kies de juiste versnelling: té veel kracht zetten, bij een te grote versnelling, verhoogt de kans op slippen.
  • Matig je snelheid, want bruusk remmen is niét aan te raden op gladde wegen.
  • En let extra goed op in het bos! Als het erg koud is, zijn bevroren bospaden gevaarlijk.

  Handige tip: je mag de rijbaan gebruiken wanneer het fietspad niet berijdbaar is! Om je zichtbaarheid op de rijbaan te vergroten, trek je best een fluuohesje aan.

  4. Kleed je goed aan

  Een ideale outfit voor op de fiets? Die is zowel water- en winddicht, als verluchtend. Niemand wil helemaal doorweekt, bevroren en bezweet aankomen.

  • Te veel transpireren is niet aangenaam, vermijd dus katoenen ondergoed of -kledij. Je kiest beter voor thermo, dat is lekker warm.
  • Om minder warmte (en energie) te verliezen via je hoofd, kan je een muts dragen onder je fietshelm.
  • Handschoenen! Handschoenen! Handschoenen! Zorg voor een waterdicht paar, waarmee je eenvoudig kan schakelen en remmen.
  • Kleed je in laagjes aan: wanneer je het te warm krijgt, kan je één laagje uittrekken.

  Wie least via Cyclobility , kan ook fietskledij leasen. Contacteer ons , we helpen je graag verder!

  Laat je fiets niet in de steek

  Hoewel 'blijven fietsen!' het beste advies is dat we kunnen geven, laten weersomstandigheden het écht niet toe om je fiets uit te halen. In dat geval ga je beter carpoolen of te voet naar het werk!

  Berg je elektrische fiets in dat geval niet zomaar op: een aanhoudende lage temperatuur heeft immers een grote invloed op de accu. Wanneer die in een ijzige slaapmodus geraakt, is het niet zeker dat hij nog zal ontwaken. Zorg er dus voor dat je accu steeds 3/5e is opgeladen en maak af en toe eens tijd voor een klein ritje! Dit is belangrijk voor de levensduur van je batterij.

  En onthoud... "Voorzichtig op de baan hé!"

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.