Direct naar
  Nieuws

  Gemeente Merchtem investeert €400.000 in leasefietsen!

  In maart 2020 werd de eerste Cyclobility fiets geleaset bij de gemeente Merchtem. De start van een succesvol fietsverhaal! De gemeente zet in op een duurzame mobiliteit en een betere leefomgeving. Dit onder andere aan de hand van een fietslease project voor alle medewerkers van de gemeente Merchtem. Zij kunnen vrijwillig een kwalitatieve elektrische fiets leasen van Riese & Müller bij Cyclobility fietslease. De gemeente heeft over een periode van 6 jaar €400.000 vrijgemaakt voor dit project. Cyclobility ging 10 maand na de kick-off van dit project even langs bij Burgemeester Maarten Mast.

  Waarom koos jouw gemeente voor fietsleasing voor de medewerkers?

  Zoals alle gemeentes willen we onze co2-uitstoot verminderen. We hebben geprobeerd een windmolenpark aan te leggen, maar dit lukte vooralsnog niet. Wel hebben we bijvoorbeeld al onze openbare gebouwen voorzien van led-verlichting, ook onze sportpleinen.

  We zetten met onze gemeente ook in op een duurzamere mobiliteit. We merken dat mobiliteit voor vele gemeentes een groot vraagteken blijft. Daarom heeft onze gemeente ervoor gekozen een budget te voorzien om leasefietsen aan te bieden aan het personeel van gemeente Merchtem . We willen onze medewerkers op de fiets krijgen in plaats van in de wagen.

  Waarom kozen jullie voor Cyclobility als fietslease partner?

  Toen we op zoek waren naar een fietslease partner hebben we allerlei fietsen getest van verschillende leasemaatschappijen. Ik herinner me het nog goed, alle testfietsen stonden hier geparkeerd in de garage. Iedereen was het unaniem eens over de kwaliteit van de fietsen van Cyclobility . Deze stak er torenhoog bovenuit…

  Wat is jouw visie over een duurzame mobiliteit?

  We kunnen er niet omheen, duurzaamheid is heel belangrijk. Mensen die hier werken wonen bijna allemaal in de streek. Ze hoeven zich dus niet zo ver te verplaatsen. En toch komen er nog steeds te veel mensen met de wagen! Door fietsleasing aan te bieden verkleinen we die stap. Medewerkers kunnen voor een klein bedrag een heel kwalitatieve elektrische fiets leasen. Om onze gemeente nog aantrekkelijker te maken voor fietsers zijn alle straten in het centrum zone 30. We breiden ook de fietssnelwegen en fietsstraten uit.

  De fietsstraten waren in het begin van de legislatuur erg abstract. Nu weten de mensen perfect wat een fietsstraat is, en blijven de auto’s achter de fietsers. Deze aanpassing verliep erg vlot!

  Welke meerwaarde biedt fietsleasing voor de gemeente en voor de medewerkers?

  Voor een erg kleine inhouding op hun nettoloon kunnen medewerkers een kwalitatieve elektrische fietsen leasen . Deze fietsen gebruiken ze voor hun woon-werkverkeer, maar ook privé. We hebben bijvoorbeeld een medewerker uit Aalst die bij mooi weer telkens met een elektrische bakfiets naar Merchtem komt. Hierdoor kan hij toch allerlei zaken meenemen, en komt hij niet helemaal onder het zweet toe. Deze fiets is een mooi alternatief voor de wagen.

  Door elektrische fietsen aan te bieden maak je het toegankelijk voor iedereen. Ikzelf rij al lang elektrisch. Vroeger vonden mensen dit een beetje lachwekkend als ik hier toekwam op een elektrische fiets. Nu is het algemeen aanvaard, en beseffen de mensen ook de meerwaarde van een elektrische fiets.

  Naast de kwaliteit van de fietsen zijn wij ook heel tevreden over het totaalpakket. Onze medewerkers kunnen de fiets op zonder zorgen. Alles is inclusief het leasepakket. Ik denk dan aan het halfjaarlijks onderhoud, alle herstellingen door jullie mobiele dienst of door een lokale fietsenmaker. Wanneer ze een lekke band hebben kunnen ze beroep doen op de VAB. Ook alle nodige verzekeringen… alles is voorzien. Voor een klein beetje netto inhouding hebben ze heel wat in de plaats.

  Wordt er meer gefietst in Merchtem sinds het fietsleaseplan?

  Ja, zeker! Dit heeft echt een positieve invloed!

  Zouden jullie andere openbare diensten aanraden een fietsleaseprogramma op te starten?

  Zeker en vast. Ik zou het iedereen aanraden, en wil gerust mijn diensten aanbieden!

  Wil je ook een fietsleaseplan opstarten voor de medewerkers van jouw bedrijf? Het is eenvoudig te implementeren en bovendien budgetneutraal. Neem contact op met Cyclobility. Wij bieden fietsleasing aan à la carte .

  Andries Aumann
  Auteur: Andries Aumann

  Andries is de oprichter van Cyclobility en fietslease expert. Het is een gedreven ondernemer met een passie voor fietsen. Hij heeft tien jaar ervaring in de “outdoor industry” en was sales manager bij Bubble Post, een duurzaam, ecologisch en economisch alternatief binnen de distributiesector. Het is geen toeval dat Cyclobility met diezelfde waarden in het achterhoofd is opgericht. Andries steekt zijn tonnen energie het liefst in maatschappelijk relevante projecten. Wanneer Andries niet op zijn bureau te vinden is zit hij zeker op de koersfiets of speed pedelec!


  Connecteer op LinkedIn.