Tips, nieuws en info over (elektrisch) fietsen...

Een fiets leasen als particulier, kan dat?

Ondanks de fiets overal de straten aan het veroveren is, kan je in België geen fiets leasen als particulier. Leasing van een fiets kan enkel via jouw werkgever. Dit kan aan de hand van verschillende (budget neutrale) oplossingen. Loonruil is de meest voorkomende vorm van fietsleasing. Het leasebedrag wordt van het brutoloon ingehouden. Een cafetariaplan of mobiliteitsplan komt vaak voor in bedrijven die ook een bedrijfswagen aanbieden. Fietslease wordt hier opgenomen in een flexibel verloningspakket. Als je het gelukt hebt van een erg gulle werkgever te hebben biedt die misschien een bedrijfsfiets aan als surplus! Maar wat als jouw werkgever jou niet de mogelijkheid geeft om een fiets te leasen?

Een fiets leasen als particulier kan niet

Particulier een elektrische fiets leasen bestaat niet. Het voordeel van een leasefiets is dat het leasebedrag wordt afgetrokken van het brutoloon van de medewerker. Mocht het mogelijk zijn een fiets te leasen als particulier, dan vervalt het bruto-netto voordeel. Als particulier is het voordeliger om een fiets aan te kopen. Helaas is dat een serieuze hap uit het budget!

Groene lening

Uiteraard kan je ervoor kiezen om een elektrische fiets direct zelf te kopen.

Als je bijvoorbeeld een speed pedelec koopt met een fietshelm (deze is zelfs verplicht bij dergelijke fiets) en een waterdichte fietszak zal je niet achterover moeten vallen van een bedrag van €7000! Dat is voor veel mensen een serieuze hap uit het budget. Je kan ook even informeren bij jouw bank voor een lening. Voor ecologische aankopen bestaat er nu zoiets als een groene lening!

Voordelen

Heel wat banken bieden de dag van vandaag groene leningen aan voor ecologische aankopen, zoals een elektrische wagen, zonnepanelen, maar ook een (elektrische) fiets! Het voordeel van een groene lening ten opzichte van een standaard lening is de lage rentevoet. Uiteraard ben je wel verplicht het aankoopbewijs van jouw fiets aan te bieden aan de bank. Dit om te vermijden dat je met het bedrag bijvoorbeeld een minder groene SUV zou aankopen.

Op het einde van de afbetaling is de fiets jouw eigendom. Een gemiddelde leasetermijn bedraagt 48 maanden. Op het einde van deze termijn is de fiets nog steeds eigendom van de leasemaatschappij. Je kan er ook voor kiezen de fiets over te nemen mits betaling van de restwaarde.

Bij een lening betaal je enkel de waarde van de fiets en de rentekost. Wanneer je een fiets leaset betaal je meer dan enkel de fiets. Cyclobility kiest ervoor volgende diensten op te nemen in het leasepakket: onderhoud & herstellingen, verzekering tegen diefstal en schade en pechverhelping onderweg.

Nadelen

Het grootste nadeel van een lening is dat dit bedrag niet afgetrokken wordt van jouw brutoloon en je dus niet van de vrijstelling van RSZ en bedrijfsvoorheffing geniet. Ondanks de rentes laag zijn voor een groene lening, zal jouw bank toch enkele kruimels willen van de koek. Op het einde van de rit zal de fiets een hogere kostprijs hebben dan wanneer je hem leaset of gewoon aankoopt.

Na de leasetermijn kan je ervoor kiezen de fiets al dan niet over te nemen. Misschien valt jouw oog na vier jaar op een nieuw model, en kan je ervoor kiezen de fiets over te laten aan Cyclobility. Wie weet welke futuristische e-bikes zijn er binnen vier jaar op de markt?!

Wanneer je een fiets leaset bij Cyclobility wordt alles voor jou geregeld. Je hebt geen zorgen. De fiets wordt aan huis geleverd, je hebt recht op minstens 1 onderhoud op jouw bedrijf, verzekering voor schade en diefstal is inbegrepen alsook pechbijstand onderweg. Deze zaken moet je allemaal zelf regelen bij een particuliere aankoop.

Waarom is fietsleasing zo voordelig?

Een fiets leasing bestaat uit de huur van de fiets en alles wat bij uw fietservaring komt kijken: onderhoud, verzekering tegen diefstal en schade, fietsbijstand en vervangservice. Cyclobility biedt een fietsleasingpakket aan op maat van uw bedrijf.

Bij het leasen van een fiets in België, komen de werkgever en zijn werknemer meestal overeen dat een fiets ter beschikking wordt gesteld in ruil voor inhouding op het salaris. En dat is een mooie zaak: de bijdrage via het brutoloon is vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing en RSZ, waardoor de werknemer slechts de helft van de werkelijke kostprijs betaalt.

Wanneer de werkgever een fietsvergoeding betaalt, is het mogelijk om de kost voor de werknemer naar nul euro te brengen. In sommige gevallen valt er zelfs iets aan te verdienen!

Meer info hierover kan je in onze blog lezen Hoe voordelig is een leasefiets? Om deze redenen is een fiets leasen via de werkgever net zo interessant!

Opties als particulier

De elektrische fiets aankopen of een groene lening aangaan bij de bank zijn voorlopig de enige opties die je hebt als particulier. Probeer jouw werkgever of HR manager warm te maken voor een fietsleaseplan. Cyclobility legt hen heel eenvoudig uit hoe een budgetneutrale fietslease in zijn werk gaat, van A tot Z. We komen op bezoek bij jou op het bedrijf of staan open voor een online presentatie.

Heb je een specifieke vraag over het leasen van een (elektrische) fiets? Stel ze hier en wij nemen spoedig contact met u op!